RIVM waarschuwde voor publicatie stikstofkaart

Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof negeerde de waarschuwing van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over publicatie van het inmiddels beruchte stikstofkaartje.

RIVM+waarschuwde+voor+publicatie+stikstofkaart
© Dirk Hol

De stikstofexperts van het RIVM meldden de minister dat publicatie van de stikstofkaart communicatief onhandig zou zijn. Dit blijkt uit een reconstructie van het AD. De behoorlijk gedetailleerde kaart met daarop in kleuren aangegeven de voorgestelde stikstofreductie per regio zette veel kwaad bloed bij de boeren.

In een groot artikel in het AD vertellen de medewerkers van het RIVM vandaag dat zij al in maart aan het ministerie van LNV hebben laten weten dat de kaart met berekeningen vooral bedoeld was om provincies inzicht te geven over hoe maatregelen zouden kunnen uitpakken. Een topadviseur van het instituut stelt dat voor het RIVM de kaart vooral geen communicatiemiddel was.


Premier noemt kaartje 'ruk'

Ondanks dit advies en de waarschuwing besloot minister Van der Wal toch om de kaart naar buiten te brengen, met hevige boerenprotesten tot gevolg. In augustus biedt het kabinet tijdens een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes excuses aan voor de ontstane commotie. In een gesprek met een melkveehouder zegt minister-president Mark Rutte zelf dat het kaartje ‘ruk’ was en de publicatie dus onhandig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer