College Groningen: geen onteigening, ruimte voor intensieve veehouderij

De beoogde collegepartijen in Groningen gaan niet meewerken aan regelingen waarbij een boer niet meer mag boeren. Ze zijn tegen gedwongen onteigening voor nieuwe natuur of het verminderen van stikstof- of broeikasuitstoot. De landbouw, waaronder de intensieve veehouderij, moet bestaansrecht blijven houden.

College+Groningen%3A+geen+onteigening%2C+ruimte+voor+intensieve+veehouderij
© Huisman Media

'Groningen is een landbouwprovincie en blijft een landbouwprovincie', stellen BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord 'Veur mekoar'.

De partijen streven ernaar om de transitiedoelen te halen door het 'ruim' uitbreiden van agrarisch natuur- en landschapsbeheer, innovatieve concepten voor de landbouw, natuurlijk verloop in de agrarische sector en stimuleringsmaatregelen.


Biologisch en natuurinclusief

Het college wil, evenals voorgaande colleges, biologisch en natuurinclusief stimuleren. Er moet ook ruimte blijven voor gangbare en intensieve landbouw binnen de grenzen van de wet, benadrukken zij.

'We willen ruimte voor alle vormen van landbouw. Helemaal biologisch is geen optie. Daar is de markt niet naar. Megagrote stallen zijn kapitaalintensief lastig en ook landschappelijk minder goed inpasbaar. We willen geen dozen in het gebied. Maar er moet zeker ruimte blijven voor de intensieve veehouderij. Die veehouderij levert toch ook organische stof voor bijvoorbeeld de akkerbouw. Dat is belangrijk, want Groningen heeft een mesttekort', stelt beoogd landbouw- en natuurgedeputeerde Henk Emmens (BBB).


Spijt betuigen

Emmens bood donderdag excuses aan voor de Twitterberichten die hij had geliket over onder andere de vraag of minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof al was opgepakt. Volgens de oud-VVD'er is hij het niet met de tweets eens, maar wilde hij er aandacht voor vragen door de berichten te liken.

Het beoogd college is tegen grootschalige wind- en zonneparken op het land. Wel ondersteunt het college zonnepanelen op bijvoorbeeld daken en kleinschalige energie-initiatieven van inwoners. De partijen willen dorpsmolens tot 20 meter toestaan op boerenerven en bij dorpen.


Economische visie

BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang willen een nieuwe economische visie opstellen met aandacht voor de ontwikkeling en bloei van onder andere de agrarische sector, vrijetijdseconomie, healthsector, innovatie en groene industrie. Hiermee hopen de partijen de arbeidsmarkt te stimuleren.

In de visie moet volgens Emmens ook komen te staan hoe grondstoffen vanuit de landbouw kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten. 'Denk aan biobased bouwen, maar ook natuuronderhoud. Hier moeten betrokken wel een boterham aan kunnen verdienen.'

Het college is voor verduurzaming en een aardgasloos Groningen. Naast een hersteloperatie en toekomstperspectief moet er speciale aandacht komen voor de veerkracht en de mentale gezondheid van inwoners in het aardbevingsgebied.


Meer samenwerking gemeenten

Bovendien wil het college meer samenwerking met Provinciale Staten en de gemeenten. 'We hebben bewust voor een smallere coalitie gekozen. Dat betekent dat we nog harder moeten werken om de tien andere partijen ook goed op de hoogte te houden', zegt de voormalig plaatsvervangend directeur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Ook de samenwerking met de gemeenten wordt intensiever. 'Zij staan in de frontlinie. Ze hebben veel extra taken erbij gekregen. Wij willen ze ondersteunen in bijvoorbeeld ruimtelijke en economische procedures.'

Om de ambities te realiseren, wil het college voor volgend jaar 21,5 miljoen euro investeren. Het meeste geld wordt geraamd voor platteland en natuur, 7,6 miljoen euro, vervolgens voor cultuur en maatschappij 5,5 miljoen euro, ruimte en water 4,1 miljoen euro, economie 2,1 miljoen euro, milieu en energie 1,8 miljoen euro, en openbaar bestuur 0,4 miljoen euro.


Portefeuilleverdeling

BBB levert in de persoon van Emmens de landbouw- en natuurgedeputeerde. Hij volgt Johan Hamster (ChristenUnie) op die zich onder andere gaat bezighouden met energie, klimaat en water. BBB droeg de partijloze Susan Top aan. De oud-secretaris van het Groninger Gasberaad krijgt de portefeuille mijnbouw, Nationaal Programma Groningen, opgave erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap en vrijetijdseconomie.

De huidige PvdA-gedeputeerde Tjeerd van Dekken behoudt een deel van zijn portefeuille. Hij gaat zich onder andere met arbeidsmarkt en werkgelegenheid, scholing en onderwijs en leefbaarheid bemoeien. Bram Schmaal van Groninger Belang krijgt de portefeuille financiën, ruimtelijke ordening, sport en internationalisering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer