Geen duidelijkheid voor boeren Zeewolde over kazerne

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie heeft de boeren op de beoogde locatie voor een nieuwe kazerne bij het Flevolandse Zeewolde geen duidelijkheid kunnen bieden. Maandagavond vond een gesprek plaats tussen de bewindsman en de acht agrarisch ondernemers die misschien moeten wijken voor het beoogde defensiecomplex.

Geen+duidelijkheid+voor+boeren+Zeewolde+over+kazerne
© Studio Kastermans

Van der Maat zei te zijn gekomen om uit te leggen waarom een dergelijke kazerne nodig is: 'Voor de nationale veiligheid van ons land'. Hij gaf na afloop toe weinig zorgen van de boeren te hebben kunnen wegnemen en toonde begrip voor hun penibele situatie. 'Ik snap dat deze boeren hier niet enthousiast van worden. Ze dachten voor toekomstige generaties hier hun boerenbedrijf te kunnen realiseren.'

De staatssecretaris ontvouwde eind vorig jaar de plannen voor een nieuwe kazerne van Defensie. Hij zei daarbij halverwege dit jaar de knoop te willen doorhakken over een definitieve voorkeurslocatie, uit een keuze van vier. Daar kwam hij enkele maanden geleden weer van terug, omdat de operatie complexer bleek dan gedacht. Tot die tijd blijft de beoogde 500 hectare bij de Nijkerkerbrug een voorlopige voorkeurslocatie.


Ongewis

Wanneer er wel een definitief advies komt naar het kabinet, blijft daarbij nog ongewis. Dat steekt de betrokken boeren. 'We missen een stip om aan de horizon te kunnen zetten', stelde Hildegonde Ytsma na afloop, de boerin op wier erf het gesprek werd gehouden. 'We verwachtten duidelijkheid en die kwam er niet. Daarbij blijft het onzeker wanneer die duidelijkheid er wel komt.'


LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins was ook aanwezig bij het gesprek. Hoewel de boeren positief waren dat er dialoog mogelijk is met de direct betrokken bewindsman, was de uitkomst teleurstellend, vatte hij na afloop de stemming onder de boeren samen. 'We zijn hiermee niet tevreden. Het kan niet zijn dat boeren als gevolg van een overheidsvoornemen in onzekerheid worden gehouden, misschien wel voor een langere periode.' De agrarische belangenbehartiger wil daarom ook vervolggesprekken voeren met Van der Maat over wat daarin kan veranderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer