Tweede Kamer wil verbod op splitsen landbouwgrond

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een splitsingsverbod wordt ingevoerd bij de speculatieve handel in landbouwgrond.

Tweede+Kamer+wil+verbod+op+splitsen+landbouwgrond
© Huisman Media

Regeringspartijen VVD en D66 kwamen met het initiatief voor een splitsingsverbod om te voorkomen dat landbouwgrond in handen komt van verschillende partijen of eigenaren. Kamerleden Fahid Minhas (VVD) en Faissal Boulakjar (D66) kregen dinsdag een riante meerderheid achter de motie die zij indienden. De motie vraagt het kabinet een dergelijk verbod te onderzoeken. Alleen Groep Van Haga, PVV en Form voor Democratie stemden tegen.

Het onderwerp kwam een week eerder aan de orde tijdens een Kamerdebat met minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Minhas en Boulakjar constateren in hun motie dat 'de speculatieve handel en splitsing van (vruchtbare) landbouwgrond de laatste jaren ongewenste vormen heeft aangenomen met nadelige gevolgen voor de ruimte en consumenten'.


Volgens de indieners leidt speculatieve handel door splitsing van grond of handel in onverdeelde aandelen tot verrommeling van de ruimte en grote druk op openbare registers. Daarnaast kan het toekomstige woningbouwontwikkelingen belemmeren.

De Jonge is niet tegen een splitsingsverbod, liet hij tijdens het debat weten. Maar hij ziet ook tegenargumenten. Zijn ministerie onderzoekt al of een heffing ter voorkoming van speculatieve grondhandel zinvol is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer