BBB bereidt zich voor op drie verkiezingen

De BoerBurgerBeweging (BBB) doet in 2026 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij bereid zich ook voor op de Europese verkiezingen in 2024 en staat klaar om mee te doen met de Tweede Kamerverkiezingen als deze vervroegd komen mocht het kabinet de eindstreep niet halen.

BBB+bereidt+zich+voor+op+drie+verkiezingen
© ANP Persbureau

Met dat laatste houdt BBB-partijvoorzitter Erik Stegink serieus rekening. ‘De politiek zit op slot. Een grote meerderheid van de Nederlandse wil een wijziging en BBB wil Nederland veranderen en dan het liefst zo snel mogelijk.’ De partij hield zaterdag een digitale ledenvergadering. Na afloop praatte het partijbestuur de pers bij.


De deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is het gevolg van de vele verzoeken die BBB daarover bereiken van onafhankelijke raadsleden en lokale fracties die zich willen aansluiten, zegt Stegink. ‘We gaan hierin ook samen optrekken met onze lokale BBB Bondgenoten.’

De voorbereidingen voor de diverse verkiezingen zijn in het Deventer partijkantoor in volle gang. Voor de Europese verkiezingen van volgend jaar is de aanmeldingsprocedure voor kandidaten net gestart.


Nieuw verkiezingsprogramma

Een groslijst met kandidaat-Kamerleden ligt al klaar en de programmaschrijvers van BBB zijn druk bezig met het nieuwe verkiezingsprogramma. ‘Dat programma zal meer onderwerpen bevatten en breder gaan dan het vorige. Onze mensen zijn daarvoor nu informatie aan het ophalen bij maatschappelijke organisaties.’

BBB-bestuurslid Wil Jansen gaf een toelichting op de lopende formaties van de provinciale besturen. Hij spreekt de verwachting uit dat BBB straks in elf provincies – Utrecht is de uitzondering- in het bestuur zal zitten. In de diverse provincies wordt onderhandeld met zowel linkse als rechtse partijen. ‘We sluiten niemand uit en in onze gesprekken zijn we gericht op het vinden van overeenkomsten en leggen niet de focus op de verschillen.’

Jaspers noemt het met VVD, CDA, SP en PvdA bereikte akkoord in Limburg. Daarin ligt de deadline voor het bereiken van de stikstofdoelen op 2035. ‘Dat jaartal staat in de wet. En het is de wet waaraan wij het beleid moeten toetsen.


Bestuurszetels beschikbaar

Aankomende dinsdag treedt de nieuwe Eerste Kamer aan. BBB zal daarin met zestien zetels de grootste fractie zijn. De bestuursleden Jaspers en Elly van Wijk treden toe tot de Senaat. Hun bestuurszetels komen daardoor beschikbaar. Komend najaar zal BBB voor het eerst een openbaar partijcongres organiseren.

Bestuurslid Van Wijk blikt terug op een turbulent jaar. ‘We hebben nu 14.000 leden en een eigen partijkantoor met ondersteunende medewerkers. We hadden een groeiplan van vijf jaar voor ogen, maar hebben dat binnen een jaar al gerealiseerd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer