Minister ziet in stikstofplan BBB/JA21 geen uitweg stikstofcrisis

Stikstofminister Christianne van der Wal ziet in het stikstofplan van BBB en JA21 nog geen uitweg uit de stikstofcrisis, schrijft zij aan de Tweede Kamer. De partijen hebben in een initiatiefnota voorstellen gedaan die volgens hen vergunningverlening makkelijker maakt, maar volgens Van der Wal voldoen die niet aan bijvoorbeeld Brusselse wetgeving.

Minister+ziet+in+stikstofplan+BBB%2FJA21+geen+uitweg+stikstofcrisis
© dirk hol

BBB-leider Caroline van der Plas en JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink willen onder meer dat de 'kritische depositiewaarde' (KDW) uit de wet gaat. Die waarde bepaalt hoeveel stikstof op een bepaald stuk grond mag neerslaan. Liever zien zij dat naar de algehele staat van de natuur wordt gekeken, in plaats van alleen naar de stikstofneerslag. Ook willen de partijen dat boeren of bouwers minder snel een vergunning nodig hebben, door de drempelwaarde fors te verhogen.


Het kabinet onderzoekt al of er alternatieven zijn voor de KDW, meldt Van der Wal. Zij verwacht dat er binnen een jaar besluitvorming komt, als er inderdaad alternatieven zijn. Van der Wal deelt ‘de stelling van de leden dat stikstofreductie geen doel op zichzelf is’, maar dat het gaat om de staat van de natuur. Toch is de neerslag van stikstof ‘één van de grootste drukfactoren’ die het naleven van de regels belemmert.

Ook voor het verhogen van de drempelwaarde ziet het ministerie nu ‘geen mogelijkheid’. De natuur is zo overbelast, dat er geen enkele ruimte is voor stikstofuitstoot zonder vergunning, vindt Van der Wal. In het voorstel van BBB en JA21 ontbreekt ‘een stevig pakket’ aan extra maatregelen die ruimte vrijspelen voor een hogere drempelwaarde

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer