BBB grootste in Eerste Kamer, maar coalitie pakt cruciale restzetels

BoerBurgerBeweging (BBB) wordt zoals verwacht de grootste partij in de Eerste Kamer. Ze pakt zestien zetels. Dat is wel één minder dan de aanvankelijke prognose na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

BBB+grootste+in+Eerste+Kamer%2C+maar+coalitie+pakt+cruciale+restzetels
© Nieuwe Oogst

De huidige coalitie in de Tweede Kamer (VVD, CDA, D66, ChristenUnie) komt uit op 24 zetels. Dat is te danken aan extra stemmen op CDA en ChristenUnie. Het betekent dat de coalitie zowel over links als over rechts kan in de Eerste Kamer. GroenLinks en PvdA komen samen uit op 14 zetels en kunnen daarmee de coalitie aan de krapst mogelijke meerderheid helpen in de Eerste Kamer.

In alle twaalf provincies brachten de 572 leden van Provinciale Staten vanmiddag hun stem uit voor de Eerste Kamer. Voor een groot deel stond de uitslag bij voorbaat al vast, maar er waren nog acht restzetels te verdelen.


Stemmen op andere partij

Daardoor kan het voor de partijen soms gunstig zijn om in bepaalde gevallen op een kandidaat van een andere partij te stemmen. Zo stemde een Statenlid van D66 in Flevoland op VVD. In Zuid-Holland stemde een GroenLinks-Statenlid op Volt. In Overijssel werden twee extra stemmen op CDA uitgebracht en één extra op ChristenUnie, afkomstig van VVD en D66. In Zeeland stemde een D66-Statenlid op VVD.

In Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Groningen, Drenthe en Gelderland stemden alle Statenleden op hun eigen partij.

De uitslag is nog niet definitief. De stemmingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog niet binnen. Bovendien moet de Kiesraad de uitslag nog vaststellen. Dat gebeurt donderdag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer