Steun voor BBB-motie: meer onderzoek naar natuurdoelanalyses Friesland

Een meerderheid van Provinciale Staten van Friesland wil dat het het provinciebestuur meer onderzoek laat doen naar de staat van de natuur voordat de natuurdoelanalyses worden ingeleverd bij het Rijk. Een motie van BBB en Forum voor Democratie werd woensdag aangenomen na het debat over het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG).

Steun+voor+BBB%2Dmotie%3A+meer+onderzoek+naar+natuurdoelanalyses+Friesland
© Archief

PVV, JA21, CDA, Forum voor Democratie en BBB steunden de motie (22 stemmen), Partij voor de Dieren, Provinciaal Belang Fryslân, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, D66, VVD en Fryske Nasjonale Partij (20 stemmen) stemden tegen.

Elke provincie moet natuurdoelanalyses opstellen over de staat van de natuur. De ecologische autoriteit beoordeelt deze analyses. Waar veel provincies deze al naar het Rijk hebben gestuurd, heeft Friesland dat nog niet gedaan. Het college liet eerder al weten voor zorgvuldigheid boven snelheid te kiezen.

BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra wil met de motie de situatie in Noord-Brabant voorkomen. Die provincie greep in en legde de vergunninglening van activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot bij Natura 2000-gebieden stil, nadat uit analyses bleek dat de natuur was verslechterd. 'We moeten niet dezelfde fout maken als in Brabant. Dan kan het zijn dat Friesland op 'stikstofslot' komt en dat zelfs de legalisering van PAS-melders in gevaar komt.'


Volgens Kooistra kan een gevolg van achteruitgang van bepaalde natuur het ontbreken van informatie en gegevens zijn. Hij sprak van een kennisleemte. 'We willen een goed beeld hebben van de staat van de natuur en hoe die is veranderd. We kunnen niet een een beheerplan uit 2016 als onderlegger gebruiken. Dat is niet de huidige staat van de natuur. Er is in zeven jaar tijd veel gebeurd. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook als randvoorwaarden voor ecologische vereisten.'


Laarzen aan

Natuurdoelanalyses zijn volgens Kooistra vooral gemaakt op basis van bureaustudies en modelberekeningen. Hij riep op meer veldonderzoek te doen. 'Doe de laarzen aan, pak de habitat- en vegetatiekaart erbij, ga tellen en breng de stand van de natuur in beeld', gaf hij het provinciebestuur mee.

Bovendien wil BBB dat er voldoende agrarische experts vertegenwoordigd zijn binnen de ecologische autoriteit. Volgens de partij heeft Den Haag het advies van Johan Remkes over het evenwichtig opnemen van agrarische experts nog niet overgenomen in de ecologische autoriteit. Ze verzoekt het provinciebestuur hierop te wachten voordat de natuuranalyses worden verstuurd.


Vertragingstactiek

Vanuit met name GroenLinks en D66 kwam kritiek. 'Vertragingstactiek', het ontkennen van wetenschappelijke studies en het ontduiken van de wet werden Kooistra verweten. Kooistra: 'Wij willen helemaal niets vertragen. Wij ontkennen ook helemaal niets, maar zijn er kritisch op. Wat in dit huis nog niet wordt beseft, is dat een natuurdoelanalyse direct een juridische status heeft.'

Een juridische strop wil de BBB-fractievoorzitter voorkomen door een goede basis mee te geven aan Den Haag, gaf hij aan. 'We willen niet vertragen, we willen wel dat goede data naar Den Haag worden doorgestuurd.'

Of het college de motie ook gaat uitvoeren, is nog onduidelijk. Voordat op de motie werd gestemd, benadrukte verantwoordelijk gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) het concept-FPLG uiterlijk 1 juli te willen inleveren en daarbij ook de natuuranalyses. Hij sprak van 'complexe materie'. Wel gaf hij aan dat het college de Staten meeneemt in de inhoud van de natuuranalyses en hoe het bestuur daartoe gekomen is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 9°
    10 %
  • Zondag
    18° / 10°
    30 %
Meer weer