Nieuwe coalitie Limburg werkt niet mee aan onteigening

Limburg werkt niet mee aan gedwongen onteigeningen van boeren om de stikstofdoelen te halen. Dat staat in het vanavond gepresenteerde coalitieakkoord 'Elke Limburger Telt.' Voor boeren die hun bedrijf willen moderniseren om aan uitstooteisen te voldoen, komt de provincie met een speciaal fonds.

Nieuwe+coalitie+Limburg+werkt+niet+mee+aan+onteigening
© Twan Wiermans

Landelijk bekeken willen in Limburg relatief de meeste boeren stoppen. Het zou gaan om 150 boeren die door 'het gedoe in Den Haag niet vooruit kunnen', zegt PvdA-fractievoorzitter en beoogde gedeputeerde Jasper Kuntzelaers tegenover het ANP. 'Wij willen perspectief bieden aan mensen die hun toekomst in de landbouw willen vinden.' Met Kuntzelaers levert de PvdA dus de landbouwgedeputeerde. Naast landbouw krijgt hij cultuur & erfgoed en mobiliteit in zijn portefeuille.

In het coalitieakkoord staat dat Limburg aan gedwongen onteigeningen om de stikstofdoelen te behalen niet meewerkt. Binnen de provincie ligt de focus niet op stoppers, maar op blijvers en starters. Limburg tuigt een Blijversfonds op dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook geheel nieuwe vormen van landbouw of aanvullende economische activiteiten kunnen hierop worden ondersteund.


14 miljoen euro

Vanuit de ambities van het coalitieakkoord komt Limburg tot een totaalbedrag voor intensiveringen van 206,9 miljoen euro voor de periode 2023-2027. 14 miljoen hiervan komt beschikbaar voor de categorie 'Perspectief voor het landelijk gebied'. Hiervan gaat 10 miljoen euro naar het Limburgs Programma Landelijk Gebied (LPLG). Dat is inclusief het Blijversfonds en landbouwbeleid. Voor water en bodem komt de overige 4 miljoen euro beschikbaar.

Verder wil het nieuwe bestuur dat de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen door de landbouw in Limburg in 2027 is verminderd, zonder daarbij harde cijfers te noemen. Ook moet er dan een gezonder watersysteem zijn dat beter overweg kan met droogte en wateroverlast.


Demollin-Schneiders tweede gedeputeerde BBB

Met Elianne Demollin-Schneiders levert de BBB in Limburg de tweede gedeputeerde. De grootste partij BBB schoof begin maart al oud-LLTB voorzitter Léon Faassen als gedeputeerde naar voren. Hij wordt gedeputeerde voor Landelijk Gebied en Grond- en Vastgoed. Tot de onderwerpen van Demollin-Schneiders uit Eckelrade horen Regio Deals, Onderwijs en Arbeidsmarkt, Europese Fondsen en bestuurlijke samenwerking.

Milieutechnicus en juriste Demollin Schneiders werkte eerder onder meer in de bodemsanering, bij de gemeente Heerlen en de Open Universiteit. Ook van de andere coalitiepartijen zijn vanavond tijdens de persconferentie in Lottum de namen van de gedeputeerden bekendgemaakt.

Limburg is de eerste provincie met een nieuwe coalitie na de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Naast BBB zitten VVD, CDA, PvdA en SP in de coalitie. De partijen hebben met 26 zetels een meerderheid in Provinciale Staten die 47 zetels tellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer