'BoerBurgerBeweging moet kiezen'

Wat een gedoe afgelopen week over 4 mei. Wat een schade aan de steun en sympathie voor boeren. Voorzitter Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) riep op de vlaggen op 4 mei goed te hangen. Dat toont respect voor anderen. En relativeringsvermogen, wat de geloofwaardigheid van de boeren versterkt.

%27BoerBurgerBeweging+moet+kiezen%27
© Dirk Hol

Deze oproep was goed. Aan de andere kant toonde Van der Plas ook begrip voor boeren die de vlag omgekeerd lieten hangen. Daarmee gaf ze aan dat 4 mei uiteindelijk van een beperkt belang was. Een aantal dagen later was 4 mei zo belangrijk dat dit niet kon samengaan met de ontvangst van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en bleef ze weg.

Het verbaasde me dat de tegenstrijdigheid in de houding ten aanzien van 4 mei niet werd opgemerkt. Beide standpunten liggen in lijn met die van de achterban van Farmers Defence Force (FDF) en Forum voor Democratie (FvD). Zij vinden dat de situatie van de boeren vergelijkbaar is met die van mensen in de oorlog en laten daarom ook op 4 mei de vlag omgekeerd hangen. In die kringen is sympathie voor Vladimir Poetin, wat tot uitdrukking komt in een afkeer van Zelensky.

Regelmatig lees ik op agrarische fora dat FDF/FvD-aanhangers zeggen dat wij in een 'dictatuur' leven. Een volslagen krankzinnig standpunt. Wij leven niet in een dictatuur, maar hebben te maken met botsende belangen waar de agrarische sector op dit moment onderwerp van is. In iedere samenleving hebben verschillende groepen mensen verschillende belangen die met elkaar botsen en die tegen elkaar afgewogen moeten worden.

Door te flirten met de achterban van FDF/FvD zullen de gematigde stemmers bij de volgende verkiezingen BBB de rug toekeren

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Juist het feit dat we nu al jaren aan het touwtrekken zijn over stikstof laat zien dat wij in een democratie leven. In een dictatuur was allang een beslissing genomen en wie tegenspreekt, ging naar de gevangenis.

Ik ben ervan overtuigd dat het optreden van Van der Plas bedoeld was om verbinding te leggen met de achterban van FDF/FvD, in de hoop daar bij de volgende verkiezingen stemmen vandaan te halen. Het grootste deel van de BBB-stemmers heeft echter gestemd op een partij die zich krachtig afzet tegen D66, maar wil tegelijkertijd niets te maken hebben met FDF/FvD.

Dit zijn mensen die wél het verschil zien tussen dictatuur en botsende belangen, wél solidair zijn met een land dat schuldloos wordt aangevallen en wél gevoel hebben voor verhoudingen. Door te flirten met de achterban van FDF/FvD zullen de gematigde stemmers bij de volgende verkiezingen BBB de rug toekeren. Van der Plas en het partijbestuur moeten een keuze maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer