Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Met techniek wereld verbeteren'

In De week van Kees Huizinga vertelt deze Nederlandse boer in Oekraïne wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. Huizinga hoopt dat het volgende week goed weer blijft en hij alle gewassen kan zaaien. De bieten zitten al in de grond, met de mais is hij een heel eind gevorderd en daarna komen de zonnebloemen aan de beurt.

De grond in Centraal-Oekraïne noemt de Nederlandse boer 'bokkig'. Door de vele regen is de bovenlaag dicht en door de droogte ontstaat er dan een dikke korst waarin zaaien vrijwel onmogelijk is. Dus moet Huizinga met diverse methoden en machines de grond bewerken.

De Nexat-werktuigdrager wordt ingezet om de percelen mais in te zaaien. Op de boerderij van Huizinga loopt al een tijdje een proef met deze machine en die verloopt niet altijd even vlekkeloos. Een ervaren boer uit Duitsland is opgetrommeld om met de machine het land op te gaan. Het resultaat is positief.

Huizinga juicht de ontwikkelingen in de techniek toe, maar ziet door de oorlog met Rusland en de dreiging vanuit China richting Taiwan ook de andere kant van het verhaal.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer