Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Zonder steun is 5 mei vieren lege huls'

Van de ongeveer driehonderd personeelsleden van de Nederlandse boer Kees Huizinga vechten er momenteel zo'n veertig aan het front. Hij kijkt met een dubbel gevoel naar de vieringen van 4 en 5 mei in Nederland. 'Als mijn jongens niet doorvechten aan het front met onder meer ondersteuning vanuit Nederland, is het ver te zoeken met de vrede in Europa. We kunnen de vrijheid wel vieren op 5 mei, maar dan is dat eigenlijk een lege huls.'

Het leven van Huizinga is er een van uitersten. In de ochtend filmde hij nog de gevolgen van een Russische raketaanval op het nabijgelegen Oeman en aan het eind van de middag is hij alweer druk met het inzaaien van bieten op zijn Oekraïense akkers. Maar gezien de achterstand op het zaaischema moet hij samen met zijn medewerkers wel op volle sterkte het land op.

Op de boerderij van Huizinga wordt deze week alles uit de kast gehaald om de percelen klaar te maken voor het inzaaien van onder meer bieten en uien. Dat gaat niet overal even makkelijk. De langdurige regen van de afgelopen maand heeft hier en daar gezorgd voor een harde grondkorst aan de oppervlakte, terwijl daaronder de grond nog erg vochtig is. Dus probeert hij de diverse technieken en machines uit voor het juiste resultaat.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer