Noodkreet Groningse boer: 'Elf jaar mestkelderproblematiek sloopt je'

Melkveehouder Peter Dekens uit het Groningse Sint Annen prijkt dinsdag in een paginagrote advertentie in regionale en landelijke kranten om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek door gaswinning in Groningen. De Tweede Kamer bespreekt dinsdag en woensdag het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning.

Noodkreet+Groningse+boer%3A+%27Elf+jaar+mestkelderproblematiek+sloopt+je%27
© Geert Job Sevink

Sinds de aardbeving in het nabijgelegen Huizinge in 2012 lekt de mestkelder van Dekens. Deze aardbeving was met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter de krachtigste beving die ooit in de provincie Groningen is gemeten.

Door de scheuren loopt de mestkelder van de melkveehouder vol met grondwater. Elf jaar na dato is er nog geen oplossing gevonden om de mestkelder te herstellen of nieuw te bouwen, stelt de ondernemer. 'Elf jaar mestkelderproblematiek, dat sloopt je bedrijf en het sloopt je als mens', is zijn noodkreet in de advertentie.


Eindeloze discussie

Volgens de Groningse melkveehouder komt hij met schadeherstel of nieuwbouw 'geen steek verder'. 'Instanties die erover gaan, willen er niet voor staan. Ze verschuilen zich achter protocollen. Ik moet bewijs aantonen. Het is een eindeloze discussie. Ik word niet serieus genomen. Ik heb nog niets aan schadevergoeding ontvangen.'

Omdat zijn mestkelder volloopt met water, moet Dekens in de winter mest afvoeren. 'Toen de mestkelder niet lek was, zat deze eind april vol. Nu zit ie in december vol. Die mest moet ik afvoeren. Vanaf 15 februari moet ik direct mest uitrijden, ook al is het kletsnat. Dat vind ik veel te vroeg. Eerder deed ik dat in maart. De ligboxenstal is in 2005 gebouwd. Ik heb maar zeven jaar een goed functionerende mestkelder gehad.'


130.000 euro aan kosten

Een deel van de kosten voor mestafvoer en de kosten die de ondernemer maakte voor onderzoek – in totaal 130.000 euro – krijgt hij vergoed, zo'n 100.000 euro. 'Ze hebben een vijfde ingehouden. Dat is pure koehandel.' Het bedrag staat nog niet op zijn rekening.Dekens vindt de hele gang van zaken 'heel frustrerend'. 'Van hogerhand wordt er van alles tegengehouden. Ik verwacht ook niet dat er wat uit het Kamerdebat komt. Het intereseert de mensen helemaal niets.'


Worst voorgehouden

Voor de mestkelderproblematiek is niet zo lang geleden extra geld toegezegd. De melkveehouder heeft er nog weinig vertrouwen in dat dat daadwerkelijk op het boerenerf terechtkomt. 'Het moet allemaal nog gebeuren. Ze houden je een worst voor. En dan wordt het ingetrokken. Dan ga ik met een dikke drup aan de neus terug. Ik heb er echt het smoor in.'

Samen met vijf inwoners uit de provincie Groningen geeft Dekens in de advertentie aan aan wat de gevolgen van de gaswinning voor hen heeft.


'U bent aan zet'

Volksvertegenwoordigers en bestuurders uit Groningen roepen met een petitie de leden van de Tweede Kamer op om stelling te nemen in het debat over de parlementaire enquête aardgaswinning van dinsdag 6 en woensdag 7 juni. 'U bent aan zet', vinden zij.


Met het rapport van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen 'Groningers boven gas' voelde Groningen zich gekend, gevoeld en gehoord. Maar de kabinetsreactie die daarop volgde stelde teleur, vinden de volksvertegenwoordigers en bestuurders. De stap voorwaarts is te beperkt, het inlossen van de ereschuld blijft te veel steken in woorden, stellen de Groningers.

Een aantal raads- en Statenleden biedt dinsdagmiddag een petitie aan de Tweede Kamer aan, voorafgaand aan het debat over het enquêterapport en de reactie van het kabinet daarop.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer