Groningen compenseert aardbevingsschade drie boeren

Drie agrarische bedrijven in het Groningse aardbevingsgebied ontvangen samen ruim 1,2 miljoen euro subsidie vanuit het Agroprogramma Groningen. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Groningen besloten. De subsidie is bedoeld om de bedrijfsvoering, die vanwege de aardbevingsproblematiek stil is komen te liggen, te kunnen hervatten.

Groningen+compenseert+aardbevingsschade+drie+boeren
© Koos van der Spek

In december vorig jaar hebben acht andere agrariërs ook al financiële steun ontvangen vanuit het Agroprogramma. 'We zijn blij dat we opnieuw drie agrariërs financieel hebben kunnen ondersteunen', zegt gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie). 'De ontwikkeling van hun bedrijven heeft langere tijd stilgelegen vanwege de aardbevingsproblematiek. Met deze bijdrage kunnen de agrariërs weer werken aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijf.'

De agrarische bedrijven kunnen de compensatiegelden besteden aan het vervangen van bedrijfsgebouwen, bijvoorbeeld door een nieuwe toekomstbestendige stal.


Maatwerkregeling

Om ook andere agrariërs te kunnen helpen, wordt later dit jaar de maatwerkregeling opengesteld. Hamster: 'In de kabinetsreactie op de parlementaire enquête worden de schade en versterking aan panden bij agrariërs expliciet benoemd. We kijken dan ook met belangstelling uit naar de verdere uitwerking hiervan en welke extra middelen voor het Agroprogramma daarop volgen vanuit het Rijk.'

De aardbevingsgemeenten, provincie Groningen, het Rijk en de agrarische sector hebben in februari 2021 het Agroprogramma opgericht om boeren in het aardbevingsgebied te ondersteunen die kampen met de aardbevingsproblematiek. De agrariërs worden gekoppeld aan een van de consulenten van het Agroprogramma die hen helpen bij het oplossen van hun vraagstukken. Op dit moment worden bijna negentig agrariërs bijgestaan door een consulent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer