Muur jongveeschuur gestut na aardbeving Garrelsweer

Bij melkveehouder Dedmer Wiersma in het Groningse Garrelsweer zijn veiligheidsmaatregelen genomen na de aardbeving in de nacht van maandag op dinsdag. Een muur van zijn jongeveeschuur werd woensdag gestut. Dat gebeurde in opdracht van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Muur+jongveeschuur+gestut+na+aardbeving+Garrelsweer
© Geert Job Sevink

De aardbeving had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter en staat hiermee op de vierde plaats van meest krachtige aardbevingen in Groningen als gevolg van de aardgaswinning. Het is de zwaarste aardbeving in de provincie in 2,5 jaar tijd.

Het epicentrum van de aardbeving was bij zijn betonpad, geeft Wiersma aan die 160 melkkoeien houdt. 'Het huis schudde, we werden er wakker van. De volgende ochtend ben ik meteen naar de muur gaan kijken. Deze is al langer niet zo stabiel, dat heb ik al verschillende keren aangekaart.'

Na de aardbeving stond de muur schever, weet hij. 'Ik heb daarom melding gedaan van een acuut onveilige situatie bij Instituut Mijnbouwschade Groningen. Er loopt vee en wij lopen er zelf ook. We moeten voorkomen dat alles instort. IMG zag de ernst van de situatie gelukkig ook in en heeft voorzorgsmaatregelen genomen door de muur te stutten.'


Organisaties werken langs elkaar heen

Al langere tijd is de melkveehouder in gesprek over versterking van zijn bedrijf. 'De versterkingsopgave wordt niet voortvarend opgepakt. Het verloopt allemaal vrij moeizaam. Organisaties als Instituut Mijnbouwschade Groningen, verantwoordelijk voor de schadeafhandeling, en Nationaal Coördinator Groningen, die zich vooral op versterking richt, werken langs elkaar heen.'

'Ik word van het kastje naar de muur gestuurd', geeft hij aan. 'Wat mij frustreert, is dat ze in sommige projecten miljoenen steken, terwijl ze een muurtje van 8 meter links laten liggen. Zo wilden ze er niet naar kijken, omdat ze vonden dat de brandnetels te hoog stonden.'

De frustratie liep zo hoog op dat Wiersma binnenkort een gesprek heeft met het medewerkers van het instituut en een vertrouwenspersoon van gemeente Eemsdelta. 'Ik ga er vanuit dat we het vlot kunnen trekken, maar ik maak me tegelijkertijd ook geen illusies. Naar mijn idee houdt Nationaal Coördinator Groningen erg de hand op de knip.'


Instabiele haan

Naast de muur van de jongveeschuur, zorgde de instabiele haan op de kerktoren van Garrelsweer volgens IMG ook voor een 'acuut onveilige situatie'. Uit voorzorg werd het koperen beeld woensdag er vanaf gehaald. In totaal kwamen negentien meldingen binnen van mogelijk acuut onveilige situaties. IMG ontving ruim 450 schademeldingen. Nationaal Coördinator Groningen laat weten niet op individuele gevallen te kunnen reageren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer