Afname lichtere bevingen, zwaardere bevingen gelijk in Groningen

In Groningen vonden in 2022 minder lichte aardbevingen plaats dan in 2021 door gaswinning. Het aantal zwaardere aardbevingen met een kracht van meer dan 1,5 was vergelijkbaar met 2021. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI.

Afname+lichtere+bevingen%2C+zwaardere+bevingen+gelijk+in+Groningen
© Huisman Media

Het aantal aardbevingen in Groningen die geen natuurlijke oorzaak hebben nam af met twintig naar 52. Daarvan waren er twaalf met een kracht van 1,5 en hoger. Eén beving werd veroorzaakt door vallend gesteente in een lege zoutcaverne bij Veendam waar gas wordt opgeslagen.

De andere bevingen hielden verband met de gaswinning in Groningen. Bij Wirdum vond op 8 oktober de zwaarste aardbeving van het jaar plaats. Deze had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. De zwaarste was tien jaar geleden in Huizinge met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Van half augustus tot eind september vonden bij Uithuizen zeven aardbevingen plaats door gaswinning.


Gaskraan op waakvlam

Sinds het nieuwe gasjaar per 1 oktober 2022 gaat de gaskraan steeds verder dicht. Er wordt dit gasjaar 2,8 miljard kuub gas gewonnen, de minimale hoeveelheid. Een jaar ervoor was dit nog 4,5 miljard kuub gas.


Het kabinet had de gaskraan al eerder op waakvlam wilde zetten, maar besloot dit nog niet te doen vanwege onder andere de oorlog in Oekraïne. Als de geopolitieke situatie het toestaat, wil het kabinet in 2023 of 2024 helemaal stoppen met gaswinning in het Groningenveld, liet staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw afgelopen najaar weten.

Vorig maand werd bekend dat acht boeren in Groningen financiële steun krijgen van de overheid om de schade door de aardbevingen op te lossen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer