LTO Noord: extra aardgasbaten naar Groningen

De extra inkomsten die de overheid ontvangt uit het weer opvoeren van de aardgaswinning in Groningen moeten naar de regio vloeien. Dat zegt regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord in Groningen.

LTO+Noord%3A+extra+aardgasbaten+naar+Groningen
© Huisman Media

Het vorige kabinet Rutte kondigde afgelopen week op de valreep aan dat er extra aardgas moet worden opgepompt uit de Groninger gasvelden om te voldoen aan contracten voor levering aan Duitsland. Dat wekte veel verontwaardiging op in Noord-Nederland, te meer de winning juist zou worden afgebouwd en de afwikkeling van oude schades door bevingen al jarenlang uiterst moeizaam verloopt.

'Als het zo is dat er extra gas wordt opgepompt, dan moeten de extra baten die dat oplevert aan de regio Groningen ten goede komen', vindt Westerhuis. Hij ziet een goede besteding van de extra aardgasbaten in bijdragen aan de verduurzaming van Noord-Nederland. 'Daar kan best nog wel een boost aan worden gegeven. Maar ook het herstel van de woningen en gebouwen na alle bevingen vergt veel meer geld dan nu beschikbaar wordt gesteld.'


Schamen

Voor de uitkering van 10.000 euro per woning, waar maandag de aanvraagprocedure voor startte, heeft de LTO Noord-bestuurder geen goed woord over. Omdat hier het principe wie het eerst komt, die het eerst maalt wordt toegepast, dreigt een deel van de gedupeerden nu achter het net te vissen. 'Zoals dat nu gaat, daar moet de overheid zich dood voor schamen. Mensen zo lang laten wachten en dan dit. De overheid moet eens niet zo krenterig zijn en ruimhartig omspringen met vergoedingen.'

Het is volgens Westerhuis echt een heel slechte start voor de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). 'Hij heeft het duidelijk niet begrepen.' Provinciale Staten van Groningen komen woensdag extra bijeen om de nu ontstane situatie te bespreken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer