Adema vertrouwt op ingrijpen in werkcultuur bij NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt aan een veilige werkcultuur zodat beter toezicht kan worden gehouden op slachthuizen en veetransporten. Dat stelt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag tijdens een debat over de NVWA.

Adema+vertrouwt+op+ingrijpen+in+werkcultuur+bij+NVWA
© Dirk Hol

Enkele Kamerleden plaatsen vraagtekens bij de bedrijfscultuur, keuringscapaciteit of neutraliteit van de NVWA. Minister Adema zegt in zijn beantwoording dat hij recent gesprekken heeft gevoerd met de NVWA. Volgens hem gebeurt er veel om de organisatie te verbeteren, maar is het 'nog niet goed'. Het verbeteren van de werkcultuur heeft de volle aandacht van de leiding, benadrukt hij. Daarover wordt gesproken tussen leiding en medewerkers. Daarbij is ook professionele ondersteuning ingezet.


De minister vindt dat de keuringsinstantie daarom nu wel tijd verdient om de verbetering daadwerkelijk te laten zien. 'We moeten niet blijven hangen in het verleden. Er worden nu al stappen gezet en er wordt een cultuuromslag gemaakt', zegt Adema. 'Geef de NVWA de tijd om de zaken die in gang zijn gezet door te maken.' De minister verwerpt de suggestie van de PvdA dat er een verwevenheid is van het NVWA-personeel met de bedrijven waar de keuringen worden uitgevoerd. 'Het zijn integere medewerkers.'


Dierenartsen

Klokkenluiders binnen de NVWA verklaarden begin vorige maand tegen tv-programma EenVandaag dat dierenartsen en inspecteurs van de dienst die willen optreden tegen dierenmishandeling zich voelen tegengewerkt. De Tweede Kamer stelde vorige maand al kritische vragen over deze misstanden en het functioneren van de NVWA.

De minister geeft aan dat de NVWA honderden nieuwe mensen aanneemt om beter toezicht te kunnen voeren en de capaciteitsproblemen bij de toezichthouder op te lossen. Veel van deze nieuwe mensen zijn dierenartsen. Adema wil de instroom van de vakmensen groter maken, onder meer door het aantal studenten op de opleidingen te vergroten. Adema voelt er niets voor om de NVWA weg te halen bij zijn ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en onder te brengen bij bijvoorbeeld het ministerie van Justitie en Veiligheid.

NVWA melde vorige week dat het nog te vaak misgaat in slachterijen. De minister kondigde onlangs al verscherpt toezicht aan. Ook op het gebied van brandveiligheid in stallen heeft hij maatregelen aangekondigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer