Verplichte keuringen brandveiligheid stallen uitgebreid

De nieuwe verplichte keuringen voor de brandveiligheid van stallen gaat ook gelden voor de houders van eenden, kalkoenen en konijnen. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. In een eerder bericht werden deze sectoren niet genoemd.

Verplichte+keuringen+brandveiligheid+stallen+uitgebreid
© Twan Wiermans

Het gaat om verplichte elektrakeuringen en een jaarlijkse brandveiligheidskeuring. Beide keuringen hebben als doel om de risico’s op het ontstaan van brand te verkleinen en zo het ontstaan van brand te voorkomen. Nadere eisen aan de nieuwe verplichte keuringen worden uitgewerkt bij ministeriële regeling. De internetconsultatie voor verplichte brandkeuringen stallen is reeds geopend. De inzet is om de regelgeving in 2024 in werking te laten treden.


Naast de verplichte keuringen die preventief werken, werkt Adema ook aan een verplichting om schadebeperkende maatregelen te nemen. Wageningen University & Research (WUR) voert onderzoek uit naar de mogelijkheden voor verplichte brandcompartimentering in de technische ruimte voor alle bestaande stallen vorm. In dit onderzoek worden ook mogelijkheden meegenomen om de overlevingskans van dieren bij brand te vergroten. Het onderzoek zal ook een overzicht van wet- en regelgeving bevatten die mogelijk een negatief effect kan hebben op de brandveiligheid van stallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer