COV verbaasd over ingrijpen Adema bij slachterijen

Voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is vol verbazing over de Kamerbrief die minister Piet Adema van LNV naar de Tweede Kamer stuurde over de slachterijen. Hij herkent zich niet in het geschetste beeld.

COV+verbaasd+over+ingrijpen+Adema+bij+slachterijen
© Marcel Berendsen

'Dertien pagina's met niet één positief punt over de slachterijen', zegt Hoedemaker over de brief. Adema stelt in de brief dat het bedrijfsleven door de hele keten heen de verantwoordelijkheid rond dierenwelzijn onvoldoende neemt.

Hoedemaker vindt dat de cijfers uit de monitoring van de slachterijen door de NVWA verkeerd worden geïnterpreteerd. 'Driekwart van de slachterijen houdt zich 100 procent aan de eisen voor dierenwelzijn. Bij de controles is 99,5 procent prima. Dit is niet te rijmen met de teksten van de minister.'


Wel vindt Hoedemaker dat ieder incident er één te veel. Volgens de COV-voorman doet de sector juist veel om incidenten tegen te gaan. 'We hebben belang bij een goed dierenwelzijn. In de eerste plaats voor het dier zelf. In de tweede plaats omdat een goed dierenwelzijn leidt tot rust voor de medewerkers. Ten derde omdat een goed dierenwelzijn ook leidt tot een goed stukje vlees.'


Cameratoezicht

In de brief schrijft Adema dat het ministerie cameratoezicht verplicht wil invoeren voor verzamelcentra en slachthuizen. 'Alle grote slachterijen hebben op eigen initiatief al ingezet om het dierenwelzijn te kunnen borgen middels cameratoezicht', reageert Hoedemaker. 'De vier grote slachterijen werken nu zelfs aan een systeem met kunstmatige intelligentie voor een nog betere borging.'

De COV-voorzitter heeft het gevoel dat de brief de minister moet ondersteunen om geld te krijgen voor het versterken van de NVWA.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer