NVWA ziet het nog te vaak misgaan in slachterijen

De NVWA heeft in de eerste helft van 2022 5.700 tekortkomingen vastgesteld in de 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen. Dit heeft geleid tot 401 schriftelijke waarschuwingen of boetes. Dit zijn er iets minder dan in de eerste helft van 2021, maar volgens inspecteur-generaal Gerard Bakker gaat het nog te vaak mis.

NVWA+ziet+het+nog+te+vaak+misgaan+in+slachterijen
© Marcel Berendsen

De meeste tekortkomingen in de 23 roodvlees- en 16 pluimveeslachterijen met permanent toezicht hadden betrekking op hygiëne. Op het gebied van dierenwelzijn zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook veel fouten geconstateerd. Zo werden dieren niet goed bedwelmd en is verontreiniging van darminhoud op karkassen gevonden.

De 401 gesanctioneerde overtredingen zijn onderverdeeld in 70 schriftelijke waarschuwingen en 62 boetes aan roodvleesslachterijen, en 147 waarschuwingen en 122 boetes aan pluimveeslachterijen.


503 overtredingen in 2021

In de eerste helft van 2021 werden bij de roodvleesslachterijen 92 schriftelijke waarschuwingen en 70 boetes uitgedeeld en bij pluimveeslachterijen 173 waarschuwingen en 113 boetes. Daardoor kwam het totaalaantal gesanctioneerde overtredingen uit op 448. In de tweede helft van 2021 was dit geklommen naar 503.

In totaal zijn vorig jaar 5.700 tekortkomingen gesignaleerd. Daarvan gingen meer dan 1.400 over dierenwelzijn. 'De cijfers laten zien dat slachthuizen op dit moment onvoldoende verantwoordelijkheid nemen om dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen. Het gaat te vaak mis en het moet beter', stelt Gerard Bakker van de NVWA. 'De vereiste verandering en houding van de sector moeten uit het bedrijfsleven zelf komen. Daar waar het bedrijfsleven tekortschiet, grijpen we in.'

De cijfers over de tekortkomingen zijn echter niet terug te vinden, reageert de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Er is ook geen mogelijkheid tot bezwaar of beroep. De COV ziet wel dat het aantal overtredingen, waarvan een deel nog niet vaststaat, verder is gedaald en zet dan ook vraagtekens bij de conclusie van de NVWA. De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie spreekt van een politiek getint bericht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer