Brussel komt met nieuwe maatregelen tegen Japanse kevers

De Europese Commissie stelt per augustus 2023 nieuwe maatregelen in tegen de Japanse kever (Popillia japonica), voor het geval dit quarantaineorganisme in een land of gebied opduikt.

Brussel+komt+met+nieuwe+maatregelen+tegen+Japanse+kevers
© NVWA

De nieuwe maatregelen moeten voorkomen dat de Japanse kever zich verder verspreidt in de EU en zich vestigt in andere landen en gebieden. Tot nu toe is de kever volgens de Europese Commissie alleen aangetroffen in Italië en Zwitserland. Voor Nederland zijn nog geen vondsten gemeld, waardoor bomen en planten vrij mogen worden verhandeld. Bij een vondst geldt een meldingsplicht via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), schrijft de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen deze week in zijn nieuwsbrief.

Sinds april 2022 gelden al extra EU-eisen. Alle planten met aanhangend groeimedium moeten vrij zijn van Popillia japonica, zowel bij verhandeling binnen de EU als bij import uit landen als Canada, China, India, Japan, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Nieuwe maatregelen zijn nog niet vastgesteld. De European Nurserystock Association heeft Brussel feedback gegeven op een concept met input van de LTO-vakgroep en de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland.


Bufferzone van minimaal 5 kilometer

Als de Japanse kever wordt aangetroffen, wil de Europese Commissie dat ieder EU-land rondom de besmetting een bufferzone instelt met een straal van minimaal 5 kilometer. De kever kan zich namelijk van nature verspreiden. Bij een geïsoleerde vondst is geen bufferzone nodig als de besmetting onmiddellijk is uitgeroeid en de planten al besmet waren voordat ze in het gebied kwamen.

De Europese Commissie wil minimaal een 5 kilometerbufferzone instellen om een besmetting te kunnen uitroeien en minimaal een 15 kilometerbufferzone om de verspreiding in te dammen. In bepaalde EU-gebieden is uitroeiing namelijk niet meer mogelijk.

Iedere maatregel die wetenschappelijk effectief is tegen volwassen kevers moet volgens de commissie worden genomen. Zoals feromoonvallen, biologische bestrijding en chemische behandeling van besmette planten. Tegen larven zijn ook verschillende maatregelen noodzakelijk, niet alleen bijvoorbeeld biologische, maar ook mechanische bestrijding zoals het frezen van besmette grond.


Honderd soorten waardplanten bekend

De Japanse kever kan zich naar nieuwe gebieden verplaatsen door mee te reizen met transport van goederen, bomen en planten. Havens, treinstations en vliegvelden moeten volgens de commissie daarom ook specifieke maatregelen nemen, zoals het plaatsen van feromoonvallen. Er zijn zo'n honderd soorten waardplanten van Popillia japonica bekend, van acers tot diverse prunussoorten, rozen en mais.

Als de Japanse kever ergens wordt aangetroffen, kan de handel in bomen en planten volgens de Europese Commissie doorgaan. Wel onder voorwaarde dat het bovenste laagje groeimedium is gecontroleerd op besmetting en kevervrij is bevonden. De commissie wil tot slot een bufferzone kunnen opheffen wanneer de kevers er tenminste drie jaar achter elkaar niet meer zijn aangetroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer