Adema: borging dierenwelzijn onder de maat

Landbouwminister Piet Adema vindt dat het bedrijfsleven door de hele keten heen zijn verantwoordelijkheid rond dierenwelzijn onvoldoende neemt. Daarom is er sinds begin dit jaar al verscherpt toezicht in slachterijen en komt er een verbod op stroomstootwapens.

Adema%3A+borging+dierenwelzijn+onder+de+maat
© Henk Riswick

Het verscherpte toezicht in slachterijen betekent dat notoire overtreders en bedrijven die een ernstige overtreding hebben begaan, direct een traject ingaan. Daarmee wordt getracht de naleving zo snel mogelijk te verbeteren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit inmiddels in de praktijk toegepast, bijvoorbeeld door personeel te vervangen en door slachthuispersoneel opnieuw op te leiden op het gebied van dierenwelzijn. Verder is er een plan om in september een 'three strikes out'-methodiek in te voeren. Daarbij worden slachterijen na drie ernstige overtredingen geschorst.


Overtredingen die hier zeker onder vallen, zijn varkens onbedwelmd in de broeibak stoppen, dieren fixeren voor de bedwelming door op ze te gaan staan of liggen en met voorwerpen prikken in ogen en geslachtsdelen. Of bijvoorbeeld een dier met acuut lijden, zoals een gebroken poot, niet direct uit zijn lijden verlossen. Los van deze 'three strikes out'-aanpak zal de NVWA de erkenning eerder schorsen als de feiten en omstandigheden daar aanleiding toe geven.

Na drie ernstige overtredingen van dierwelzijn direct schorsen


Stroomstootwapen

Adema werkt aan een algeheel verbod op het gebruik van stroomstootwapens. Het gebruik is aan strenge voorwaarden gebonden, maar in de praktijk blijkt dat het apparaat toch te vaak op een onwenselijke manier wordt gebruikt. Dat leidt tot stress en pijn bij de dieren. In juni wordt dit verbod ter internetconsultatie voorgelegd.

De landbouwminister vergroot bovendien de capaciteit van de NVWA en gaat het vrijwillige cameratoezicht verplichten. Zo wordt het mogelijk dat de NVWA de beelden realtime en op afstand volgt.


Strafrechtelijke maatregel

Er komt ook een mogelijkheid tot een strafrechtelijke, vrijheidsbeperkende maatregel. Dit houdt een gebiedsverbod en zelfstandig houdverbod voor frequente overtreders van het dierenwelzijn in. Met een gebiedsverbod voor een slachthuis krijgt een persoon in feite een beroepsverbod dat levenslang kan gelden.

Adema wil deze maatregel inzetten bij misstanden op slachthuizen waarbij geen verbetering optreedt. Momenteel is dit nog een economisch delict en duurt een sluiting maximaal één jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer