Controle op knolcyperus start 1 juni

Keuringsdienst NAK, Naktuinbouw en de Bloembollenkeuringsdienst gaan vanaf 1 juni actief controleren op de aanwezigheid van knolcyperus in gewassen. Dat doen ze in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Controle+op+knolcyperus+start+1+juni
© LLTB

Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat in de land- en tuinbouw flinke schade kan veroorzaken. Om vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en overige verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Hiermee worden problemen bij de export van voortkwekingsmateriaal voorkomen.

De NAK is bij vondsten van knolcyperus bevoegd teeltverboden op te leggen en te controleren op het voldoen hieraan. Wanneer een teler een opgelegd teelverbod overtreedt, kan de NAK een dwangsom van 500 euro per dag eisen. Het teeltverbod geldt sinds 2006 voor alle akkerbouwgewassen. Dit wordt alleen opgeheven na drie opeenvolgende knolcyperusvrije jaren of direct nadat de besmetting is afgegraven of fytosanitair verantwoord is afgevoerd.


Vooral de laatste tien jaar is het aantal teeltverboden vanwege knolcyperus hard toegenomen. Uit gegevens van BO Akkerbouw blijkt dat er in 2022 497 officiële teeltverboden door het onkruid in Nederland waren. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Het is bekend dat het aantreffen van knolcyperus in een perceel vaak door boeren onder de pet wordt gehouden of dat ze het niet willen weten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer