Adema pakt slachthuizen harder aan

Landbouwminister Piet Adema wil het dierenwelzijn op slachthuizen beter borgen. Hij vindt dat het bedrijfsleven door de hele keten heen haar verantwoordelijkheid daarvoor onvoldoende neemt.

Adema+pakt+slachthuizen+harder+aan
© Twan Wiermans

Zo is er sinds begin dit jaar verscherpt toezicht voor slachthuizen en wordt gewerkt aan regelgeving om slachterijen die herhaaldelijk ernstige overtredingen begaan harder aan te pakken. Verder werkt hij aan een verbod op stroomstootwapens. Het verscherpte toezicht betekent dat notoire overtreders en bedrijven die een ernstige overtreding hebben begaan, direct een traject in gaan.

Dat heeft als doel om de naleving zo snel mogelijk te verbeteren. Inmiddels heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een aantal bedrijven ingegrepen en maatregelen opgelegd. Voorbeelden daarvan zijn het opnieuw opleiden van slachthuispersoneel op het gebied van dierenwelzijn en het vervangen van personeel op het slachthuis. Dat verscherpt toezicht wordt volgens de minister verder ontwikkeld.

Three strikes out

Verder werkt de NVWA aan een 'three strikes out'-methodiek, naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Joost Eerdmans (JA21). Die aanpak moet vanaf september dit jaar ingaan. Bij deze methodiek worden bedrijven na drie ernstige overtredingen geschorst.

Overtredingen die hier zeker onder vallen, zijn varkens onbedwelmd in de broeibak stoppen, het fixeren van een dier voor de bedwelming door erop te gaan staan of liggen en het met voorwerpen prikken in ogen en geslachtsdelen. Los van de three strikes out-aanpak en daar waar het nodig is, zal de NVWA de erkenning eerder schorsen als de feiten en omstandigheden daar aanleiding toe geven.

Stroomstootwapen

Verder wil Adema werken aan een verbod op het gebruik van een stroomstootwapen bij dieren in de veehouderij. Het gebruik van deze apparatuur is aan strenge voorwaarde gebonden, in de praktijk blijkt hier te vaak onachtzaam en op onwenselijke wijze gebruik van wordt gemaakt. Dat leidt tot stress en pijn, vandaar dat de minister werkt aan een algeheel verbod. In juni wordt dit verbod ter internetconsultatie voorgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer