Vroege prognoses gaan uit van redelijke gewasopbrengsten in Europa

Met uitzondering van de droogte op het Iberische schiereiland en enkele gebieden met extreme neerslag, is in Europa tot dusver sprake van redelijke groeiomstandigheden voor landbouwgewassen. Dit blijkt uit het Mars-bulletin van meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) van mei.

Vroege+prognoses+gaan+uit+van+redelijke+gewasopbrengsten+in+Europa
© Twan Wiermans

In de maandelijkse monitoring meldt JRC dat voor veel zomergewassen in een brede strook dwars over Europa van Ierland tot globaal Bulgarije en Oekraïne sprake is van een verlaat voorjaar. Dit komt door de kou en meer dan gemiddelde neerslag.

Zorgelijk is nog steeds de extreme en aanhoudende droogte in vooral Spanje en delen van Portugal en de impact daarvan op de landbouwgewassen. De laatste weken hebben veel zware buien gezorgd voor grote wateroverlast in het noordoosten van Italië. Daar is nu al sprake van volledig mislukte oogsten voor diverse gewassen.

Maar over het algemeen spreekt JRC van redelijke groeiomstandigheden. Het overschot aan neerslag in de meeste teeltgebieden is volgens het instituut vooral positief voor het op niveau brengen van grondwaterstanden en het aanvullen van bodemvocht na de droogte van vorig jaar.


Late inzaai suikerbieten

Voor Nederland en België signaleert JRC dat de inzaai van suikerbieten na 2001 niet meer zo laat is uitgevoerd. De meeste aardappelen zijn weliswaar laat gepoot of moeten nog gepoot worden, maar eenmaal in de grond is sprake van een vlotte beginontwikkeling.

In de vroege prognoses heeft JRC voor tarwe een gemiddelde opbrengst voor Europa berekend van 6,01 ton per hectare. Dat is ongeveer 4 procent hoger dan het meerjarig gemiddelde. Voor suikerbieten en aardappelen gaat JRC voorlopig uit van opbrengsten die enkele procenten hoger zijn dan voorgaande jaren. Voor Nederland zijn de verwachte opbrengsten tot dusver iets hoger of gelijk aan het meerjarig gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer