EU oogst iets minder aardappelen en suikerbieten dan in 2021

De opbrengsten van aardappelen en suikerbieten in de meeste lidstaten van de Europese Unie zijn lager dan vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens in het Mars-bulletin van oktober van het meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC).

EU+oogst+iets+minder+aardappelen+en+suikerbieten+dan+in+2021
© Koos v.d. Spek

Gemiddeld komt de aardappeloogst in de Europese Unie (EU) uit op 33,4 ton per hectare. Dit is 2 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde en 8 procent lager dan vorig jaar. De aardappelopbrengst in Nederland schat het JRC op 41,3 ton per hectare, 0,7 ton minder dan in 2021 en 0,5 ton lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het betreft poot- en consumptieaardappelen.

De Belgen oogsten met 36,8 ton per hectare circa 5 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde en maar liefst 7 ton minder dan vorig jaar. Frankrijk oogst met 38 ton per hectare ruim 3 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde en de hectareopbrengst van 2021. Duitsers rooien gemiddeld 38 ton per hectare, 8 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde en 13 procent lager dan vorig jaar.


Hoogste bietenopbrengst

Wat betreft de suikerbietenopbrengst zit Nederland met 86,1 ton per hectare 13 ton boven het EU-gemiddelde (73,2 ton). Het betekent de hoogste bietenopbrengst van alle EU-lidstaten. Vorig jaar rooiden Nederlandse bietentelers volgens het JRC 81,2 ton per hectare. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 83,4 ton per hectare.


Ook België scoort met 84 ton per hectare goed in de suikerbieten. Dat is wel 2,7 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde. De Fransen zitten met 80,8 ton per hectare ruim 2 ton onder het vijfjarig gemiddelde. Duitsland noteert 72,1 ton per hectare, 3 ton lager dan het vijfjarig gemiddelde.


Gunstig weer

Het JRC meldt verder dat vooral in Nederland de relatief warme dagen, koele nachten en bovengemiddelde zonneschijn de laatste tijd de bietenopbrengst een duw hebben gegeven. Ook het zaaien van de wintergranen in Nederland en België verliep goed door de gunstige weersomstandigheden. Dit heeft ook een positieve invloed op de opkomst.

In Frankrijk was volgens het meteorologisch instituut medio oktober de oogst voor ruim 80 procent afgerond. Daarmee is deze een stuk verder gevorderd dan vorig jaar rond die tijd. Ook in Nederland zijn de omstandigheden gunstig voor het zaaien en opkomen van wintergewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer