Wereldwijde tarwevoorraad daalt opnieuw

De berekende wereldwijde tarwevoorraad op 1 juli 2023 is met ruim 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 265 miljoen ton. Dit is de kleinste voorraad sinds het seizoen 2015-2016.

Wereldwijde+tarwevoorraad+daalt+opnieuw
© Burt Sytsma

De daling van de voorraad wordt vooral veroorzaakt door de stijging van de wereldwijde tarweconsumptie met 2,9 miljoen ton. Dit blijkt uit de prognosecijfers die het Amerikaanse landbouwministerie USDA deze week publiceert in het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van april.Het hogere verbruik van tarwe komt vooral voor rekening van India, China en de Europese Unie. Tegenover de consumptiestijging staat ook een iets hoger aanbod als gevolg van de aanpassing van de beginvoorraden. De berekende eindvoorraad van 265 miljoen ton is 7 miljoen ton lager dan vorig jaar, 21 miljoen ton lager dan in 2021 en 34 miljoen ton lager dan op 1 juli 2020.


China grootste importeur

Voor de wereldhandel meldt USDA een lichte daling tot 213 miljoen ton. Vooral de Europese Unie, Argentinië en Brazilië exporteren minder dan eerder werd verwacht. Voor Rusland en Oekraïne zijn de exportvolumes naar boven bijgesteld. Verder valt op dat de invoer door China is verhoogd met 2 miljoen ton tot 12 miljoen ton. Daarmee is China voor het seizoen 2022-2023 de grootste importeur van tarwe.

De tarwemarkt reageert nauwelijks op de nieuwe cijfers van USDA. De Matif in Parijs noteert voor maaltarwe op levering in mei woensdag ongeveer 252 euro per ton. Dat is bijna 50 euro minder dan halverwege februari. Toen tikte de Matif-notering voor het laatst het niveau van 300 euro per ton aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer