Regen te laat voor Europese gewassen, alleen bieten kunnen nog profiteren

De regen die de afgelopen weken is gevallen in Europa kwam voor de zomergewassen te laat om ervan te kunnen profiteren. Daardoor zijn de opbrengstprognoses nog verder naar beneden bijgesteld, vooral in regio's waar de hitte en droogte aanhielden. Dat blijkt uit het Mars-bulletin van september van het meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC).

Regen+te+laat+voor+Europese+gewassen%2C+alleen+bieten+kunnen+nog+profiteren
© Twan Wiermans

Zo bracht de regen in Italië enige verlichting in het noordoosten. Maar in centrale en noordwestelijke regio's van het land blijven boeren te maken hebben met een lage bodemvochtigheid en verminderde waterbeschikbaarheid voor irrigatie.

In België, Nederland, Luxemburg (Benelux) en West-Duitsland duurde de droogte tot de eerste dagen van september. Dat had volgens JRC vooral negatieve gevolgen voor korrel- en snijmais, suikerbieten en aardappelen. Regenval in Hongarije en Roemenië sinds half augustus verbeterde de omstandigheden voor het klaarleggen van het zaaibed en het zaaien van wintergewassen.


Noord-Europa

Telers in Noord-Europa werden bij het zaaien getergd door de droge grond. In Polen belemmeren juist de natte omstandigheden het zaaien van wintergewassen. Dat speelt vooral in het zuiden van het land, meldt JRC. In Spanje blijft de droogte vooralsnog aanhouden.


JRC stelt dat in de Benelux goed beregende gewassen in augustus profiteerden van de hoge zoninstraling. Daaraan voegt het meteorologisch instituut toe dat de regenval vanaf half augustus te weinig is om de oogstprognoses te verbeteren. Wel meldt JRC dat suikerbieten nog kunnen profiteren van regen, al moet het gewas eerst herstellen van de stressituatie. Dat gaat deels ten koste van het suikergehalte. Pas daarna kan het gewas nieuw loof en wortels vormen en suiker aanmaken.


Ruim onder vijfjarig gemiddelde

Verder is de recente regenval positief voor de toestand van de bodem. De zaaibedbereiding en het zaaien van wintergewassen voor komend seizoen zal daardoor beter gaan, stelt JRC. De opbrengstprognoses voor alle zomergewassen in de Benelux zijn bijgesteld naar beneden tot ruim onder het vijfjarig gemiddelde.

Nederland staat op nummer 1 voor wat betreft de ingeschatte suikerbietenopbrengst: 84,6 ton per hectare. Dat is wel iets boven het vijfjarig gemiddelde van 84 ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer