Schade verhalen inkoopkartel eiverwerkende bedrijven haalbaar

De kans dat pluimveehouders relevante schade hebben geleden door de ongeoorloofde prijsafspraken bij de inkoop van eieren is groot. Het is daarom volgens advocaat Stefan Tuinenga van advocatenkantoor Lindenbaum haalbaar om die schade te verhalen.

Schade+verhalen+inkoopkartel+eiverwerkende+bedrijven+haalbaar
© Twan Wiermans

De advocaat baseert zich op de uitspraak de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die heeft aan de producenten van eiproducten Interovo, Wulro en Global een boete opgelegd omdat ze jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt.

Lindenbaum is gespecialiseerd in kartelafspraken en heeft de uitspraak van de ACM bestudeerd. Daaruit leidt Tuinenga af dat pluimveehouders relevante schade hebben geleden, terwijl zij toch al kampen met lage prijzen. 'Als afnemers valsspelen door verboden afspraken te maken, is dat schokkend.'


Gezamenlijk

Pluimveehouders kunnen zelf naar hun afnemer stappen om de schade te verhalen of ze kunnen dat gezamenlijk doen. 'Lindenbaum kan hierbij een rol spelen', zegt Tuinenga. 'Hoe groter de groep pluimveehouders hoe beter. We kunnen dan eerst samen naar de afnemers stappen om de er onderling uit te komen. Als dat niet lukt, kun je een rechtszaak aanspannen.'


Volgens de advocaat heeft Lindenbaum al contact opgenomen met pluimveeorganisaties. Welke organisaties dat zijn, kan hij niet zeggen.

Komt het tot een samenwerking, dan zal het advocatenkantoor de schade die pluimveehouders lijden, laten berekenen door een econoom die hierin is gespecialiseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer