Rabobank: eierprijzen blijven in 2023 hoog

De eierprijzen blijven na Pasen relatief hoog, verwacht Rabobank. Vooral in gebieden die zwaar worden beïnvloed door vogelgriep, hoge kosten en veranderingen in de regelgeving zullen de prijzen dit jaar weinig dalen.

Rabobank%3A+eierprijzen+blijven+in+2023+hoog
© Pixabay

In de andere gebieden wordt wel enige prijsdaling verwacht. Toch blijft deze beperkt vanwege de hoge kosten. En ze zullen volgens Rabobank niet zakken tot het niveau van voor 2021.

De eierprijzen hebben in veel markten recordhoge prijsniveaus bereikt. De wereldwijde eierprijsmonitor van Rabobank bereikte in het eerste kwartaal van 2023 een nieuw record. Daarbij piekt de index boven de 250, wat betekent dat de prijzen 2,5 keer hoger liggen dan het referentiejaar 2007. Ook zijn de prijzen het afgelopen jaar fors gestegen.

De stijging komt mede door de stijgende voerkosten. Zo zijn de wereldwijde voerprijzen tussen 2020 en 2022 verdubbeld. Daarbij zorgt de vogelgriepdruk ervoor dat het aantal leghennen, zowel in de Verenigde Staten, Europa als Japan, onder druk staat. Ook zijn consumenten door de inflatie op zoek naar goedkopere eiwitbronnen, wat de vraag naar eieren stimuleert.


Minder legpluimvee in Duitsland

Daarnaast speelt dat Duitsland een verbod op het doden van eendagskuikens heeft ingevoerd. Dit heeft in dat land geleid tot een krimp van de legpluimveestapel met 20 procent. Ook zijn er in Nieuw-Zeeland minder kippen door de invoering van het kooiverbod. Dit soort veranderingen in de regelgeving houdt het aanbod beperkt. Daarbij geldt voor Duitsland dat het een eierimporterend land is, tekorten worden vanuit omringende landen aangevuld.


Normaal gesproken leidt een prijsstijging tot een vergelijkbare prijsdaling omdat pluimveehouders vanwege de hoge prijzen meer kippen gaan houden. Dit leidt vaak tot een overaanbod aan eieren. Vanwege een aantal factoren, zoals de hoge voerkosten en de vogelgriepdreiging, verwacht Rabobank dat de prijzen niet helemaal dalen tot het oude niveau.

Verder ziet de bank grote bezorgdheid over het feit dat de hoge prijzen van invloed zijn op de betaalbaarheid van eieren voor consumenten met een laag inkomen, vooral in opkomende markten. Voor deze groepen zijn eieren een belangrijk basisvoedsel en een bron van eiwitten en voedingsstoffen zoals vitamine B6, B12 en D. In deze markten worden eieren gepositioneerd als het meest betaalbare eiwit en zijn ze gemakkelijk te distribueren, invriezen is niet nodig. Een hogere prijs en een beperktere beschikbaarheid kunnen volgens Rabobank leiden tot grote sociale en gezondheidsrisico's.


• Bekijk ook de marktprijzen van eieren

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer