Boeren de dupe van prijsafspraken eiverwerkende bedrijven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete opgelegd aan de eiproducenten Interovo, Wulro en Global. Deze bedrijven maakten verboden prijsafspraken bij de inkoop van eieren en spraken onderling af bij welke leghennenhouders ze eieren kochten.

Boeren+de+dupe+van+prijsafspraken+eiverwerkende+bedrijven
© Nieuwe Oogst

Volgens de ACM zijn boeren daarvan de dupe. 'Zij kregen een lagere prijs voor de eieren', zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van ACM. 'Dit soort inkoopkartels pakken we hard aan.'

Interovo, Wulro en Global kopen industrie-eieren in bij boeren, bedoeld voor de voedselverwerkende industrie. De drie bedrijven verwerken deze industrie-eieren tot vloeibare eiproducten of eiproducten in poedervorm, zoals eiwit en eigeel. Deze eiproducten worden gebruikt door bijvoorbeeld sauzenmakers en banketbakkerijen.

Concurrentiegevoelige informatie

De ACM meldt dat Wulro en Interovo vanaf april 2015 meer dan een jaar prijzen afstemden, leveranciers verdeelden en concurrentiegevoelige informatie uitwisselden. Wulro en Global deden hetzelfde meer dan drie jaar lang vanaf maart 2016. De directeuren van de bedrijven hadden geregeld onderling contact via Whatsapp over hun afspraken en het doel daarvan.

De toezichthouder heeft een aantal whatsappberichten openbaar gemaakt waaruit dit blijkt. Zo is te lezen in een whatsappbericht: 'In deze markt is status quo bij klanten en boeren het beste, dan worden we niet uitgespeeld en kunnen we eens echt gaan verdienen.' Daar wordt in een ander bericht op gereageerd: 'Helemaal met je eens! Daar drink ik er een op.'

Whatsappgesprekken

Er zijn whatsappgesprekken over welke prijzen zij boeren hadden geboden of zouden gaan bieden. Zo appt een ondernemer: 'Ik heb voor Pasen [X] en [Y] nog op Nop-0.10 binnen gepakt en alles wat vanaf aangeboden wordt bied ik nop -0,30 (…).' Daarop antwoordt de concurrent: 'OK dan doe ik dat ook zo.' Minus -0.10 of -0,30 betekent het kortingspercentage op de prijs die de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) als richtprijs bekendmaakt.

In een ander whatsappgesprek waren de boeren onderling verdeeld. Dat blijkt onder meer uit deze conversatie per Whatsapp:


E: '[F] is [Z] een klant van jou?'
F: 'Ja met voer en eieren'
E: 'Ok worden hier aangeboden door ..... (onderneming)'
F: 'Even vanaf blijven aub'
E: 'Dan blijf ik er af Natuurlijk'

De ACM vindt dat er sprake is van ernstige overtredingen ten nadele van de boeren. De boetebedragen zijn niet bekendgemaakt. De rechter heeft op 8 mei in een voorlopige voorziening bepaald dat er nog geen boetebedragen mogen worden gepubliceerd en ook niet de berekening die hieraan ten grondslag ligt. De procedurele en inhoudelijke bezwaren tegen het besluit van de ACM die de partijen aanvoerden, zijn afgewezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer