LTO/NOP verbolgen over prijsafspraken eiverwerking

De vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP is verbolgen over het feit dat eiproducenten Interovo, Wulro en Global prijsafspraken maakten en onderling afspraken maakten over bij wie ze eieren inkochten. 'Pluimveehouders hadden dit gevoel soms al, maar de details die nu naar buiten komen, laten niets aan duidelijkheid over', zegt voorzitter Kees de Jong.

LTO%2FNOP+verbolgen+over+prijsafspraken+eiverwerking
© Dirk Hol

De vakgroepvoorzitter reageert hiermee op het nieuws dat de Autoriteit Consument & Markt deze bedrijven een boete heeft opgelegd. De directeuren van deze bedrijven hadden regelmatig contact met elkaar over bedrijven waar ze de eieren afnemen en welke prijs ze voor de eieren uitbetalen.

De Jong: 'Dit betekent nogal wat voor leghennenhouders. Voor een beetje bedrijf gaat dit op jaarbasis zomaar om misgelopen inkomsten van 50.000 tot 60.000 euro. Reken maar dat over dit nieuws wordt doorgepraat aan de keukentafel van pluimveehouders. Dit doet wat met het vertrouwen van pluimveehouders in de volgende schakel.'


Slechts een paar partijen

De voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP ziet dat het kwetsbaar kan zijn dat er maar vier of vijf partijen zijn die de prijs bepalen. 'Tegelijkertijd is het ook niet beter als er veel kleine partijen zijn. Dit heeft ermee te maken dat de supermarkten ook grote spelers zijn die een groot deel van de markt in handen hebben. Albert Heijn met een marktaandeel van 36 procent en Jumbo ook bijna 25 procent. Die willen grote partijen hebben waarbij ze hun producten kunnen inkopen. Hetzelfde zien we in de vleessector.'


De Jong vindt het goed dat de verboden prijs- en inkoopafspraken aan het licht komen en hoopt dat hier lering uit wordt getrokken. 'Het signaal dat hiervan uitgaat, is volkomen helder. De bedrijven moeten afzien van deze praktijken, zodat er gewoon eerlijke prijsvorming kan plaatsvinden. Er is de laatste tijd veel aandacht voor eerlijke verdienmodellen voor boeren. Dan is dit nieuws pijnlijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer