Dierenbeschermers: niet vos, maar landbouw zorgt voor afname weidevogels

Niet zozeer de vos, maar de intensieve landbouw zorgt voor een sterke afname van het aantal beschermde weidevogels. Dat stelde de advocaat van de dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Fauna4Life dinsdag bij de Raad van State.

Dierenbeschermers%3A+niet+vos%2C+maar+landbouw+zorgt+voor+afname+weidevogels
© Marcel Berendsen

Aanleiding voor de kritiek van de advocaat is de ontheffing die de provincie Zuid-Holland verleende aan de Faunabeheereenheid Zuid-Holland voor het verjagen of afschieten van vossen.

Voor de provincie en faunabeheereenheid staat vast dat de vos de grote schuldige is van de achteruitgang van de weidevogels. Bovenop de landelijke vrijstelling voor het vossenbeheer, verleende de provincie een extra ontheffing om het beheer nog effectiever te maken.


Onbeperkt en onnodig

Maar de dierenbeschermers voorzien een onbeperkte en vooral onnodige vossenjacht. Ze stapten daarom naar de Haagse rechtbank en haalden daar hun gelijk. De ontheffing werd vernietigd omdat de provincie onvoldoende had aangetoond dat de vossenjacht het verschil gaat maken. Het effect van vossenjacht op een verbetering van de weidevogelstand was niet inzichtelijk gemaakt, aldus de rechtbank.

'We kunnen het effect van vossenbeheer niet cijfermatig onderbouwen', erkende de woordvoerder van de provincie tijdens het hoger beroep bij de Raad van State. 'Maar de effecten zijn wel aannemelijk.' Zo zijn er veel signalen uit het veld en camerabeelden leveren ook bewijs dat de vos de belangrijkste dader is, vertelde een woordvoerder van BoerenNatuur.


De provinciewoordvoerder verwees naar een brandbrief van de Vogelbescherming en Sovon om de vos aan te pakken ter bescherming van de weidevogels. Maar volgens de advocaat van de dierenbeschermers is dit uit zijn verband gerukt.


Niet grootschalig doden

De Vogelbescherming en Sovon pleiten volgens de advocaat helemaal niet voor het grootschalig doden van de vos. Ze pleiten allereerst voor een gebiedsgerichte aanpak om de weidevogels een beschermd leefgebied te geven, zoals later maaien door de boeren en een hoger grondwaterpeil. Daarna komt pas de vraag of vossenbeheer dan nog nodig is, stellen de dierenbeschermers.

'We zijn juist volop bezig met het realiseren van betere omstandigheden voor de weidevogels', reageerde de provinciewoordvoerder. Zijn medestander van BoerenNatuur wees naar een weidevogelgebied in de provincie waar de vogelstand sterk daalde, omdat er geen vossenbeheer was. Hij stelde ook dat 1.100 boeren in de provincie druk bezig zijn met de leefomstandigheden van de vogels.

De Raad van State beoordeelt nu of de provincie de noodzaak van de vossenjacht voldoende heeft onderbouwd. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer