Nachtelijke vossenjacht in provincie Utrecht blijft voorlopig verboden

De Raad van State heeft vrijdag geweigerd om een door de rechtbank uitgesproken verbod op nachtelijke vossenjacht in provincie Utrecht terug te draaien. De Utrechtse rechtbank vernietigde in februari na bezwaren van dierenorganisaties een ontheffing die daarvoor was verleend.

Nachtelijke+vossenjacht+in+provincie+Utrecht+blijft+voorlopig+verboden
© Nieuwe Oogst

Provincie Utrecht probeerde met een spoedprocedure bij de Raad van State dat oordeel te laten schorsen, zodat de nachtelijke vossenjacht snel kan doorgaan. Vossen bedreigen volgens de provincie vrije-uitloopkippen en jonge weidevogels. Dat moet direct worden aangepakt, maar daar is de raad niet van overtuigd.

Die vindt dat het belang van de provincie om nu vossen te doden niet zwaar genoeg weegt. De Utrechtse rechtbank vernietigde de ontheffing, omdat niet hard was aangetoond dat de vos de grote boosdoener is. Ook de schade die de vossen in de Utrechtse weidegebieden zouden veroorzaken, was niet goed onderbouwd.


Betere onderbouwing

Volgens de raad kan de provincie nu gewoon een nieuwe poging doen en een ontheffing verlenen met een betere onderbouwing. Daarin moet worden aangetoond waarom juist vossen snel moeten worden afgeschoten en hoeveel schade ze veroorzaken onder vrije-uitloopkippen en weidevogels. Overigens kunnen dierenorganisaties zo'n nieuw besluit ook weer aanvechten en om schorsing vragen.


De Utrechtse rechtbank oordeelde ook dat de landelijk geldende regeling voor het doden van vossen niet klopt. De minister van LNV zou die regeling verkeerd hebben vastgesteld. De minister en de provincie zijn tegen dat oordeel ook in hoger beroep gegaan bij de raad. Daar heeft deze nu nog geen oordeel over gegeven, omdat dit een principiële kwestie is die in deze spoedprocedure niet snel kan worden beantwoord. Dat gebeurt later in de zogeheten bodemprocedure.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer