Vossenjacht in provincie Utrecht kan voorlopig weer doorgaan

De Raad van State heeft donderdag alsnog toestemming gegeven voor het verjagen van vossen in een groot deel van de provincie Utrecht.

Vossenjacht+in+provincie+Utrecht+kan+voorlopig+weer+doorgaan
© Marcel Berendsen

Vorige week stelde de Raad van State de ontheffing voor de Faunabeheereenheid Utrecht even buiten werking om zich te beraden. Na een belangenafweging is er nu toch voorlopig groen licht gegeven voor de vossenjacht. De ontheffing wordt bestreden door de dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights, Fauna4Life en de Faunabescherming.

Bij die belangenafweging laat de Raad van State sterk meewegen dat de vossenstand in de provincie nu gunstig is, terwijl het aantal weidevogels juist sterk terugloopt. Het verjagen en eventueel afschieten van vossen in de provincie zal volgens de Raad de vossenstand niet bedreigen. Daarnaast geeft de Raad van State vooralsnog het voordeel van de twijfel over een recent rapport over het vernietigen van legsels van weidevogels en de rol van de vos daarbij.


Daderschap

De Raad van State geeft nog geen oordeel over de vraag of de vos de dader is van het vernietigen van veel legsels van weidevogels. Dat moet in de bodemprocedure bij de Raad van State worden beoordeeld later dit jaar. Maar de Raad van State is nu wel overtuigd van de noodzaak van vossenbeheer in de provincie. Sinds begin vorig jaar was een eerder verleende ontheffing geschorst en van een landelijke vrijstelling voor de vossenjacht kon geen gebruik worden gemaakt.


Aanvankelijk werd de omstreden ontheffing verleend voor de vossenjacht om weidevogels en kippen bij Freilandbedrijven te beschermen. Maar de kippen worden met de aangepaste ontheffing niet meer beschermd. Het doden van vossen is nu alleen nog toegestaan om weidevogels te beschermen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer