Eemland plaatst kilometers aan vossenraster

Collectief Eemland plaatste de afgelopen weken weer twintig vossenrasters in het Gelderse weidevogelgebied, met een totale lengte van 20 kilometer. Een flinke klus, stelt gebiedscoördinator Wilhelm Bos, geklaard door teams bestaande uit bestuurders en vrijwilligers van het collectief.

Eemland+plaatst+kilometers+aan+vossenraster
© Caspar Huurdeman

Zeker met mooi weer vindt Bos het leuk werk om te doen. 'Goed ook voor de saamhorigheid. Nu we het vaker gedaan hebben, worden we er handiger in en weten we waar we op moeten letten. Gemiddeld lukt het om binnen een uur of drie een compleet vossenraster te plaatsen.'

Veel arbeidsintensiever is het dagelijks nalopen van de rasters, die wel voortdurend onder stroom moeten blijven staan om de vossen te weren. 'Op zich zijn er genoeg vrijwilligers die tijdens hun fietsrondje checken of het nog functioneert. Soms loopt een haas of ander dier namelijk een draad in de sloot en dan moet alles worden nagelopen om het probleem te verhelpen.'


Effectief

De ervaring van vorig jaar leerde dat de rasters effect hadden. Bos: 'Er was op sommige plekken een groot verschil tussen percelen waar wel en waar geen draden waren gespannen. In de beschermde velden kwamen alle nesten uit, terwijl ernaast zonder raster alle jongen zijn opgevreten.'

Het intrekken van ontheffing voor de vossenjacht dit jaar maakt de rasters extra waardevol, stelt Bos. 'Maar eigenlijk horen die vossen hier helemaal niet thuis in de open natte polders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer