'Niemand wint bij verbod vossenjacht'

Jaarlijks zetten vele boeren en terreinbeheerders zich in voor weidevogelbeheer. Maar predatie van deze vogels krijgt weinig aandacht en dierenbelangenorganisaties willen het niet zien, stelt initiatiefnemer Heidi Looy van Natuurlijk Heidi in Reeuwijk in dit opiniestuk.

%27Niemand+wint+bij+verbod+vossenjacht%27
© ANP

De rechter heeft vossenjacht in de provincie Utrecht eerder dit jaar verboden. Dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hadden hiervoor een zaak aangespannen en spraken van een fantastische overwinning. Maar wie is nu de 'winnaar' en wie de verliezer?

Leg deze uitspraak maar eens uit aan al die mensen die zich jaar en dag inzetten voor weidevogelbeheer, zoals boeren en terreinbeheerders. Alle tellingen, moeite, tijd en energie om de nesten en kuikens te redden en behouden zijn met deze 'overwinning' in een klap van tafel geveegd. Kennelijk doet dit alles niet ter zake.

Behoud en beheer zijn van tafel door interpretatie van de letter van de wet. Net zo dubbelzinnig zijn alle miljoenen euro's die jaarlijks in alle weidevogelprojecten worden gepompt. Het is tenslotte maar gemeenschapsgeld. Ook dit doet kennelijk niet ter zake en is een bijzaak, want onder meer de vos is heilig voor deze lobbyisten met als enig doel de jacht en beheer te verbieden.

De miljoenen euro's aan donaties door allerlei goededoeleninstanties lijken mij toch echt zinloos en geldverspilling

Heidi Looy, initiatiefnemer van Natuurlijk Heidi in Reeuwijk

De grutto, kievit, tureluur, scholekster, bergeend en lepelaar hebben het nakijken. Als het zo doorgaat en de ontheffingen steeds weer worden aangevochten, is het in 2030 gedaan met de weidevogels, zo is mijn verwachting.

Dat de vos een van de grootste predatoren is, staat onomstotelijk vast. Daar zijn onderzoeken, rapporten, verslagen en beelden van. Onlangs zijn in één nacht in mijn omgeving ruim veertig nesten gepredeerd, een mooi woord voor leeggevreten en doodgemaakt. Tot en met de ouders aan toe. Prachtige nesten met drie, vier of soms wel vijf eieren. De vos kent geen genade. Zijn de eieren even onbeschermd, de rover staat al klaar. Een resultaat waar de 'dierenvrienden' trots op kunnen zijn!

Marter, rat en kraai

De weidevogels hebben het nakijken of ze kijken helemaal niet meer. Naast de 'overwinning' met betrekking tot de beheerontheffing op de vos, mogen de kraai, marter en rat ook rekenen op de steun van de 'anti-weidevogellobby'. Want over de anti-jacht gaat het allang niet meer.

De miljoenen aan donaties door allerlei goededoeleninstanties, voor het een de weidevogels en voor het ander de anti-jacht, lijken mij toch echt zinloos en geldverspilling. En wie is het haasje? Juist, de weidevogel.

Samen optrekken

Waarom niet met elkaar tellen, monitoren en feiten verzamelen. En het beheren en bestrijden per gebied uitvoeren, in overleg met ecologen, jagers, weidevogelverenigingen, boeren, vrijwilligers en geïnteresseerden. Samen optrekken in het belang van de flora en fauna. Daar gaat heel veel tijd, energie en moeite in zitten. Dat weet ik als jager en faunabeheerder maar al te goed.

Alle liefde en zorg die wij inzetten om onder meer de weidevogels te beschermen, wordt willens en wetens tenietgedaan. Laten we samenwerken, wij hebben de kennis, de kunde en ervaring. Net als de mensen die dagelijks uren in het veld zijn. Dan heb je naar mijn idee alleen echte winnaars en kun je bouwen, in plaats van afbreken, polariseren en mantra's herhalen. De vele miljoenen die worden rondgepompt kunnen echt beter worden ingezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer