Provincie Utrecht strijdt voor vossenjacht

Provincie Utrecht heeft de Raad van State gevraagd om een schorsing door de Utrechtse rechtbank van een ontheffing voor vossenjacht terug te draaien.

Provincie+Utrecht+strijdt+voor+vossenjacht
© Raad van State

De advocaat van de provincie en enkele deskundigen stelden tijdens een spoedzitting bij de Raad van State dat de ontheffing hard nodig is. De vossen bedreigen de pasgeboren weidevogels en de vrije-uitloopkippen bij Freilandbedrijven.

De Utrechtse rechtbank schorste de ontheffing in februari na bezwaren van stichting De Faunabescherming, Fauna4Life en Animal Rights. Voor het afschot van vossen overdag geldt al een landelijke ontheffing. Provincie Utrecht verleende daarnaast een ontheffing voor afschot van vossen 's nachts. Volgens de natuurorganisaties is het helemaal niet zeker dat de vos de grote boosdoener is. Daarom vochten ze de ontheffing voor nachtelijk afschot aan. Die werd vervolgens geschorst.


Landelijke ontheffing op drijfzand

De rechtbank oordeelde dat het bestaan van een landelijke ontheffing voor afschot overdag nog niet betekent dat je dan ook een ontheffing voor de nacht kunt geven, zoals de provincie heeft gedaan. Voor die nachtelijke ontheffing had de provincie een aparte onderbouwing moeten geven.

De rechtbank oordeelde zelfs dat de landelijke ontheffing voor afschot van vossen niet meer geldt, omdat die door de betreffende minister op onjuiste wijze is opgesteld. Of die ontheffing nu ook landelijk niet meer geldt, moet overigens worden beoordeeld door de Raad van State in het hoger beroep dat de provincie ook heeft ingesteld.

De Raad heeft daarover het laatste woord en niet de minister of de Utrechtse rechtbank, constateerde de voorzieningenrechter van de Raad vandaag. En hij stelde ook dat het nog maar de vraag is of die landelijke regeling nu ook van tafel is. 'De uitspraak van de rechtbank gaat alleen over deze ontheffing in deze zaak. Andere rechtbanken kunnen daar anders over denken.'


Broedseizoen weidevogels

De voorzieningenrechter zette ook vraagtekens bij de urgentie om de vossenjacht in de provincie Utrecht weer snel toe te laten. Volgens de natuurorganisaties is er geen noodzaak om op vossen te jagen, omdat het broedseizoen voor weidevogels binnenkort voorbij is en de weidevogels uitvliegen.

Deskundigen van de provincie zeggen dat de weidevogels zich dit jaar laat hebben gevestigd in onder meer het belangrijke vogelgebied Eemland. Het broedseizoen loopt daardoor later af en dus is het noodzakelijk dat de jonge vogels nu worden beschermd. De vos is in de ogen van de provincie een grote boosdoener.


Hermelijnen en reigers

Bovendien loopt de weidevogelstand in de provincie en zeker in Eemland sterk terug, constateren de deskundigen van de provincie. De natuurorganisaties stellen dat dit niet alleen ligt aan de vos, maar ook aan andere jagers zoals hermelijnen en reigers. Daarnaast zegen ze dat onder meer veelvuldig maaien door de boeren zorgt voor een slechte habitat van weidevogels.

Behalve de bescherming van weidevogels is volgens de provincie ook de bescherming van vrije-uitloopkippen noodzakelijk. Vossen zorgen daar volgens de provincie voor aanzienlijke schade.

Maar de Utrechtse rechtbank vond dat de provincie die schade onvoldoende heeft aangetoond. Ook al is wel aannemelijk dat er enige schade kan zijn. 'Hoeveel kippen 's nachts een prooi worden, is niet bekend', stelt de rechtbank. En de rol van de vos daarbij ook niet. Verder vond de rechtbank dat de provincie te makkelijk rasters rond de uitloopgebieden afwees als een middel om dode kippen te voorkomen.


Vergelijkbare zaak

Onlangs oordeelde de voorzieningenrechter van de Raad van State in een vergelijkbare zaak over een nachtelijke ontheffing van provincie Zuid-Holland. Dat leidde ook tot een schorsing van de ontheffing, omdat er onvoldoende duidelijkheid was over de rol van de vos. De voorzieningenrechter zal het oordeel in deze zaak ongetwijfeld meenemen in zijn oordeel over de ontheffing van de provincie Utrecht.

De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer