Campina Boerderijdagen: kritiek is prima, maar heb respect voor elkaar

Wakker Dier nodigt bezoekers van de Campina Open Boerderijdagen komend weekend uit om dierenleed op te sporen. Melkveehouders deinzen er niet voor terug: 'We laten graag zien hoe goed we voor ons vee zorgen.'

Campina+Boerderijdagen%3A+kritiek+is+prima%2C+maar+heb+respect+voor+elkaar
© Nieuwe Oogst

Wakker Dier heeft een beknopt online programma gemaakt waarmee je dierenleed zou kunnen herkennen. Drie aspecten staan centraal in deze cursus met de naam 'Koekeloeren': te grote uiers, magere koeien en vieze koeien.

Wakker Dier roept de bezoekers van de Campina Open Boerderijdagen op om de cursus vooraf te volgen, zodat ze zien welke dieren het zwaar te verduren hebben. 'Want', zegt campagnevoerder Daan de Wit, 'in de gangbare melkindustrie worden veel koeien echt gesloopt'.

Melkveehouder Hanneke Kleverkamp in het Overijsselse Raalte maakt zich niet zo druk over de campagne van Wakker Dier. 'Mensen mogen kritisch zijn, als we maar respectvol met elkaar omgaan.' Ze hoopt dat deze bezoekers ook zullen doorvragen, zodat Kleverkamp kan laten zien hoe haar familie met hun dieren omgaat. 'Als mensen kritisch reageren, komt dat vaak door onwetendheid.'

Het voelt oneerlijk dat burgers door deze campagne worden uitgelokt. Je zet groepen mensen tegen elkaar op

Hanneke Kleverkamp, melkveehouder in Raalte

Maar dat Wakker Dier burgers aanspoort om tijdens de Open Boerderijdagen dierenleed op te sporen, vindt ze niet oké. 'Het voelt oneerlijk dat consumenten op die manier worden uitgelokt. Je zet groepen mensen tegen elkaar op.'

Kleverkamp verwacht overigens geen felle discussies met burgers. 'Hier in het oosten van het land zijn mensen doorgaans nuchter. Maar woon je midden in de stad en heb je nog nooit een koe gezien, dan is dat wellicht anders.'

Kritische stedelingen

Melkveehouder Edward Voshaart in Nederhorst den Berg woont in het Gooi en heeft vaker te maken met kritische stedelingen. Tijdens de voorgaande Open Boerderijdagen waar de Noord-Hollander aan meedeed ontving hij telkens 2.000 tot 2.500 bezoekers. 'Slechts een heel klein percentage Nederlanders is anti-boer, de overige 97 procent weet hoe het er op de boerderij aan toegaat. De meeste bezoekers die we ontvangen zijn dan ook blij en tevreden, ze maken graag een praatje met ons.'

Voor dat handjevol fellere bezoekers is Voshaart niet bang. 'Deze mensen zijn niet altijd makkelijk en na een uur op ons melkveebedrijf zullen ze hun mening niet meteen aanpassen. Maar ik laat ze graag zien dat we goed voor onze tachtig koeien zorgen, daar investeren we ook in. We hebben niets te verbergen.'

Lachwekkend

Dat burgers volgens Wakker Dier moeten uitkijken naar vieze koeien, magere dieren en beesten met grote uiers vindt hij slecht. 'Het beeld dat Wakker Dier met de cursus schetst is niet realistisch en zelfs een beetje lachwekkend', zegt Voshaart. 'Je hebt toch ook mensen in alle soorten en maten? Net zoals elk mens anders is, geldt dat ook voor koeien.'

Royal FrieslandCampina heeft kennis genomen van de campagne van Wakker Dier en staat achter de melkveehouders. 'Wij weten dat boeren goed zorgen voor hun koeien. Dag in, dag uit. Daar werken ze hard voor', zegt woordvoerder Floor Meijnders. 'Want elke boer weet: als een koe zich goed voelt, zie je dat terug in de melk die ze geeft.'

De zuivelcooperatie nodigt iedereen die geinteresseerd is in het boerenleven uit om de boerderij te bezoeken tijdens deze open dagen. 'Onze leden-melkveehouders laten zien hoe ze zich inspannen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Zij kunnen als geen ander vertellen hoe je naar je koeien kijkt en hoe je goed voor koeien zorgt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer