Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Wij lopen weken achter met zaaien'

In De week van Kees Huizinga vertelt deze Nederlandse boer in Oekraïne wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. Huizinga heeft Pasen gevierd in Nederland. Via Roemenië reist hij terug naar zijn boerderij in Oekraïne.

Aan beide kanten van de grens staan kilometers lange rijen met wachtende vrachtwagens. Huizinga verbaast zich erover dat hier nog steeds geen oplossing voor is gevonden. Thuisgekomen op de boerderij blijkt dat de langdurige regenval het land onbegaanbaar heeft gemaakt voor de zaaimachines.

Normaal gesproken is Huizinga in deze periode van het jaar vrijwel dag en nacht op het land te vinden om samen met zijn team de grond te bewerken en diverse gewassen te zaaien. Maar het regent al weken in Oekraïne. Dus besloot hij enkele dagen naar Nederland te gaan om samen met zijn gezin Pasen te vieren.

Tijdens de regenachtige reis terug naar de boerderij ziet Huizinga bij de grens tussen Roemenië en Oekraïne zelfs nog wat resten sneeuw liggen. Bij de boerderij staan alle zaaimachines klaar om het land op te gaan, maar daarvoor moet het eerst droog worden. Ook moeten de percelen weer begaanbaar zijn.


Protest boeren

Huizinga toont een filmpje van een boerenprotest bij de grens, dat vorige week is opgenomen. Roemeense boeren protesteerden tegen de invoer van goedkoop graan uit Oekraïne. Dit zou ook de prijs van hun graan verlagen. Maar Huizinga maakt duidelijk dat het verhaal meerdere kanten heeft. 'De prijs op de wereldmarkt is naar beneden gegaan, dus dat merken ze in Roemenië natuurlijk ook. Daarnaast hebben veel van die protesterende boeren in het afgelopen jaar vrij goedkoop Oekraïens graan opgekocht en dat met goede winst weer doorverkocht. Dus als je het mij vraagt, is het allemaal aardig hypocriet.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer