Naktuinbouw start met extra controles op Meloidogyne enterolobii

Naktuinbouw gaat extra bedrijfsbezoeken afleggen in de strijd tegen Meloidogyne enterolobii. Het intensiveren van het toezicht is onderdeel van het strengere maatregelenpakket vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat pakket is ingevoerd omdat het tropische wortelknobbelaaltje sinds begin dit jaar bij meerdere bedrijven is aangetroffen.

Naktuinbouw+start+met+extra+controles+op+Meloidogyne+enterolobii
© NVWA

Meloidogyne enterolobii heeft in de Europese Unie een quarantainestatus. Dat betekent dat de NVWA bij het aantreffen van het wortelknobbelaaltje maatregelen moet nemen om het uit te roeien. De kans bestaat dat het vertrouwen van de Nederlandse invulling van het plantenpaspoort afneemt als besmet materiaal van andere risicowaardeplanten in het verkeer wordt gebracht. Daarom heeft Naktuinbouw besloten het toezicht op de afgifte van plantenpaspoorten te intensiveren.


Telers die specifieke planten kweken, kunnen een bezoek van de keuringsdienst verwachten. Het gaat om amaranthus, caladium, callistemon, chlorophytum, colocasia, ficus, fraxinus, gardenia, hibiscus, ligustrum, philodendron, portulacaria, sageretia, sngonium, xanthosoma en zelkova. 'Bedrijven worden gecontroleerd op het kunnen herkennen van de nematode, hoe de eigen bedrijfsinspectie wordt uitgevoerd en de administratie van de eigen controle', laat Naktuinbouw weten.

Wanneer wordt voldaan aan de gestelde maatregelen, volgt binnen drie maanden een tweede, reguliere controle. 'Is het resultaat van de administratieve controle onvoldoende, dan hebben telers een week de tijd om verbeteringen door te voeren', meldt Naktuinbouw. Bij het vermoeden van een besmetting met Meloidogyne enterolobii wordt een monster genomen. De partij wordt mondeling vastgelegd en de verdere afhandeling wordt overgedragen aan de NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer