NAK verhoogt tarieven met 5 procent

Om de oplopende kosten onder controle te houden, heeft het bestuur van keuringsdienst NAK besloten om de keuringstarieven in 2023 met gemiddeld 5 procent te laten stijgen.

NAK+verhoogt+tarieven+met+5+procent
© NAK

De nieuwe tarieven gaan in op 1 mei 2023, gaf plaatsvervangend directeur Arjan Kroon woensdagavond aan tijdens een online telersvergadering van de NAK. Hij stelt dat de tariefsverhoging nodig is om het bedrijfsresultaat in 2026 weer ongeveer op nul te laten uitkomen. Tot die tijd gaat de keuringsdienst uit van een negatief resultaat op de jaarlijkse begroting.

Volgens Kroon zijn de tarieven voor pootaardappelen de afgelopen tien jaar met slechts 3,5 procent verhoogd. In 2021 en 2022 zijn de aangekondigde verhogingen toch niet doorgevoerd. 'We sturen bewust aan op het laag houden van tarieven om het eigen vermogen af te bouwen. Dat is de afgelopen twee jaar niet gelukt, omdat de financiële resultaten uiteindelijk meevielen', legt Kroon uit.


Omzet bijna 25 miljoen euro

Voor de NAK resulteerde 2021 uiteindelijk in een positief resultaat van 700.000 euro, terwijl negatief was begroot. Het afgelopen jaar was het resultaat bijna 500.000 euro negatief bij een omzet van 24,5 miljoen euro. Komend jaar begroot de NAK op een omzet van bijna 25 miljoen euro en een tekort van 1,1 miljoen euro. Het eigen vermogen van de organisatie is op dit moment ongeveer 14,7 miljoen euro.

'We merken vooral dat de overige kosten sterk toenemen als gevolg van de hoge inflatie', verklaart Kroon. 'Tot 2026 gaan we uit van een negatieve begroting. Daarna is ons eigen vermogen op een gewenst niveau en moeten we dus zorgen dat er een goede balans is tussen de inkomsten en de kosten.'


Keuze voor tweehoofdige directie

Kroon zegt verder over het personeelsbeleid dat het lastig is voor de keuringsdienst om voldoende mensen te werven. Dat geldt volgens hem met name voor het kantoorpersoneel. Voor de buitendienst en voor het werk in het laboratorium is de NAK redelijk voorzien. Voor wat betreft de aansturing van de organisatie meldt de plaatsvervangend directeur dat gekozen wordt voor een tweehoofdige directie. 'De gesprekken met een nieuwe operationeel directeur zijn in een vergevorderd stadium.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer