NAK start controle afdekken afvalhopen van aardappelen

Keuringsdienst NAK start binnenkort met de controle op het afdekken van aardappelhopen door akkerbouwers. Dat zijn ze vanaf 15 april verplicht. De hopen kunnen vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbron zijn voor de verspreiding van phytophthora.

NAK+start+controle+afdekken+afvalhopen+van+aardappelen
© Job Hiddink

NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controles uit op het juist afdekken van afvalhopen. Vorig jaar heeft de keuringsdienst 877 controles uitgevoerd. In 4 procent van de gevallen was de afvalhoop niet of onvoldoende afgedekt.

Wanneer een teler in overtreding is, kan de NAK een dwangsom van 500 euro per dag opleggen. Locaties van aardappelafvalhopen, grote ziektehaarden en percelen met veel opslagplanten kunnen worden doorgegeven aan de NAK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer