Verlagingspercentage pootgoed lager dan vorig jaar

Het landelijke verlagingspercentage van pootgoed is afgelopen week uitgekomen op 9,9. Daarmee is het percentage nu lager dan vorig jaar, meldt keuringsdienst NAK in een update over week 30.

Verlagingspercentage+pootgoed+lager+dan+vorig+jaar
© Haijo Dodde

Bij 40 procent van de percelen is inmiddels loofvernieting aangevraagd. Daarvan is 21 procent al dood verklaard en 19 procent heeft toestemming gekregen voor het doodmaken. 80 procent van de percelen is voor de derde keer gekeurd.

Bacterieziek is dit seizoen de belangrijkste veroorzaker van verlagingen. Tot en met week 30 zorgt bacterieziek in 2022 voor 71 procent van de verlagingen. Op gepaste afstand volgt het mozaïekvirus met 21 procent. 8 procent van de verlagingen wordt veroorzaakt door overige redenen.


Het aantal verlagingen loopt uiteen van 7,1 procent op noordelijke kleigronden tot 17,6 procent voor de zandgebieden in Noord-Nederland. De klasseverlaging voor pootaardappelen is dit jaar lager dan de voorgaande twee jaren op hetzelfde moment in het teeltseizoen. In 2021 was eind juli 12,3 procent van het pootgoed in klasse verlaagd en een jaar daarvoor 12,8 procent.

Het percentage afkeuringen is dit seizoen met 0,8 ook lager dan het percentage in 2020 en 2021. In 2020 was het afkeuringspercentage 1,2, in 2021 was dit met 1,5 iets hoger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer