Schiphol wil opgekochte boerderijen verkopen

Schiphol wil de boerderijen die ze de afgelopen maanden opkocht vanwege de stikstofrechten weer van de hand doen. 'Uiteraard zonder de uitstootrechten', geeft een woordvoerder van de luchthaven aan. Schiphol kocht de boerderijen om een milieuvergunning te krijgen en de kans op de opening van Lelystad Airport te vergroten.

Schiphol+wil+opgekochte+boerderijen+verkopen
© ANP

In totaal kocht Schiphol twaalf boerderijen op. Die bevinden zich in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Dat kostte de luchthavenuitbater zo'n 25 miljoen euro.

Schiphol bleek in 2020 al jaren zonder de benodigde milieuvergunning te opereren. Die heeft de luchthaven nog altijd niet, maar om aan de voorwaarden te voldoen kocht ze dus extra uitstootrechten voor stikstof op. Dat deed ze 'met tegenzin', aldus de woordvoerder.


Die stap leidde ook tot maatschappelijke onrust, met name omdat de overheid de stikstofuitstoot terug wil dringen. Maar vanwege het trage proces en de onduidelijkheid over de voorwaarden konden provincies of het Rijk niet zelf de boerderijen opkopen en de stikstofruimte van de markt halen.

Schiphol is volgens cijfers van de overheid al de op een na grootste uitstoter van stikstofoxiden van Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer