Schiphol kocht al voor miljoenen euro's stikstofruimte van boeren

Luchthaven Schiphol heeft voor al meer dan 16 miljoen euro stikstofrechten opgekocht van boerenbedrijven. Een deel van deze bedrijven is daarbij volledig uitgekocht, van een ander deel enkel de rechten om stikstof uit te stoten. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving van RTL Nieuws.

Schiphol+kocht+al+voor+miljoenen+euro%27s+stikstofruimte+van+boeren
© ANP Persbureau

Met de drie boerderijen die volledig zijn uitgekocht, inclusief grond en gebouwen, is een bedrag van ruim 11 miljoen euro gemoeid. Van zeven andere boerderijen zijn enkel de stikstofuitstootrechten gekocht voor ongeveer 5 miljoen euro. 'De eigenaren van die boerderijen wilden daar blijven wonen. In de andere gevallen wilden de bewoners ook echt vertrekken', aldus de woordvoerder van Schiphol.

Schiphol benadert boeren om stikstofruimte voor zichzelf en Lelystad Airport te claimen. Voor beide luchthavens is namelijk een geldige natuurvergunning nodig, waarvoor de stikstofuitstoot omlaag moet. Maar het zelf uitkopen van boeren is een bekritiseerde gang van zaken: het kabinet wil zelf straks het eerste recht hebben op de koop van stikstofrechten. Vooralsnog is de praktijk dus nog wel volgens de regels.


Geen andere optie

Volgens de woordvoerder had de luchthaven geen andere optie om aan stikstofrechten te komen dan op deze manier. 'Alle opties zijn doorlopen. We hebben gekeken naar het verlagen van het aantal vluchten, we hoopten op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid en we hebben met de industrie gesproken. Maar al die opties leverden niets op', aldus de zegsman. 'Het opkopen van boerenbedrijven had in ieder geval niet onze voorkeur, we doen het echt met tegenzin.'

Maandag werd al bekend dat Schiphol met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt. Een meerderheid van de Tweede Kamer, onder aanvoering van GroenLinks en Partij voor de Dieren, reageerde daarop kritisch op Schiphol. Kamerleden wilden dat het kabinet zou voorkomen dat er nog meer boeren zouden worden uitgekocht.

'We begrijpen het sentiment en begrijpen ook dat deze stappen de wenkbrauwen bij sommigen doet fronzen', meldt de woordvoerder. 'Maar het is het een of het ander. Het is niet mogelijk om een natuurvergunning te krijgen en daarbij geen boeren uit te kopen. We hadden gehoopt op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Maar toen die op zich liet wachten, hebben we besloten om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen.'

In totaal moet voor 20 tot 25 miljoen euro aan stikstofrechten worden gekocht, weet de zegsman. Wanneer dat koopproces is afgerond, is nog moeilijk te zeggen. 'De contracten zijn nog niet getekend, dat hangt af van de gesprekken. In principe zou het nog deze maand rond kunnen zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer