Gelderse politiek boos over stikstofaankoop Schiphol

Een meerderheid van de provinciale politici in Gelderland is boos over het feit dat de Schiphol Group stikstofrechten van Gelderse boerderijen heeft opgekocht om een natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen aanvragen. Zes partijen maken zich grote zorgen over deze opkoop en willen van Gedeputeerde Staten weten of die gaan meewerken aan de plannen van de Schiphol Group.

Gelderse+politiek+boos+over+stikstofaankoop+Schiphol
© ANP

CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn ontstemd dat het nu al de tweede keer is dat Gelderse boerenbedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te regelen voor een project in een andere provincie. Eerder gebeurde dat voor de verbreding van de snelweg A27 door Amelisweerd in Utrecht.


'En nu voor een luchthaven waar binnen onze provincie weinig mensen nog op zitten te wachten', aldus de politici. Veel gemeenten, hun inwoners en provincies Overijssel en Gelderland zijn erg tegen de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld.


Zwaar op tegen

Gedeputeerde Staten moeten de vergunningen van de betrokken bedrijven intrekken om de stikstofruimte vrij te maken. Bij de aankoop van ruimte voor de A27 hebben de Gelderse politici bepaald dat ze daar zwaar op tegen zijn. Nu willen de partijen weten of Gedeputeerde Staten van plan zijn om dat wel voor de stikstofruimte voor Lelystad Airport te doen.


De fracties willen ook weten hoeveel boerderijen er eigenlijk zijn aangekocht door de Schiphol Group en of Gedeputeerde Staten op de hoogte waren van de plannen. Bovendien willen ze weten of er in Gelderland nog meer boerderijen worden gekocht voor andere projecten en hoeveel dan.

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft onder meer door de Veluwe heel veel natuurgebied binnen de grenzen. Daardoor zijn er ook veel veehouders die hun bedrijf moeten aanpassen of die mogelijk gaan stoppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer