Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen

Het kabinet kan Schiphol nu nog niet tegenhouden om de stikstofruimte van boeren op te kopen. Dat zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur) tijdens een debat over de luchtvaart.

Harbers+kan+stikstofkoop+Schiphol+nog+niet+stoppen
© Dirk Hol

Volgens de bewindsman moet hiervoor eerst de wet worden aangepast. Partijen zijn boos om het antwoord van Harbers, omdat de minister volgens hen hiermee een aangenomen motie die vraagt om te stoppen met het opkopen voor Schiphol naast zich neerlegt.


Schiphol heeft inmiddels meerdere boerenbedrijven opgekocht, zodat de luchthaven genoeg stikstofruimte heeft vergaard voor een vergunning. Maar de Kamer wil dat deze stikstofruimte naar het legaliseren van de PAS-melders gaat. Partijen willen die boeren graag zo snel mogelijk helpen, omdat zij anders gebukt kunnen gaan onder hoge dwangsommen.

Volgens harbers moeten eerst afspraken met onder meer provincies worden aangepast. Hij streeft ernaar om ‘voor maart’ die regels aan te scherpen, maar tot die tijd kan hij niet de regie nemen die hij wil. Nu kan alleen de provincie ingrijpen, zegt hij. Wel snapt hij de woede en het gevoel van onrecht bij veel partijen.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat de minister met deze uitleg zijn handen van het probleem aftrekt. Ze vraagt zich hardop af waarom de Staat 70 procent van de aandelen heeft in de luchthaven als die geen invloed kan of wil uitoefenen op ‘cruciale momenten’.


'Als aasgieren'

Kröger roept het kabinet op te luisteren naar het maatschappelijke debat. Ook PvdA'er Habtamu de Hoop ‘vindt het nogal wat’ dat de politiek nu niet in staat blijkt in te grijpen. Volgens hem wordt het moeilijk PAS-melders te legaliseren als ‘luchthavens zoals Schiphol bovenop boeren duiken als aasgieren’.

Eerder in het debat noemde coalitiepartij D66 het ‘zeer onwenselijk’ dat de aangenomen Kamermotie niet is uitgevoerd. Ook voor CDA-Kamerlid Jacco Geurts doet het ‘iets met het rechtvaardigheidsgevoel dat het bedrijf met de diepste zakken stikstofruimte koopt’. Wel erkende hij ook dat de bevoegdheid bij de provincie ligt.

Harbers benadrukt dat Schiphol door de overheid is opgeroepen een geldige natuurvergunning te regelen en dat daar stikstofruimte voor nodig is. Dit heeft hij ook eerder gedeeld met de Kamer tijdens verschillende debatten. ‘Ik vind het heel ingewikkeld om vervolgens een juridische grondslag te vinden tegen iets wat door het kabinet aan Schiphol gevraagd is en wat ook niet onbekend was bij de Kamer.’


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer