CDA'er Willemien Koning wint levendig lagerhuisdebat in Alkmaar

CDA'er Willemien Koning is donderdagavond uitgeroepen tot beste debater tijdens het agrarisch Provinciale Staten-verkiezingsdebat in Alkmaar. Zeventien van de ruim twintig Noord-Hollandse partijen namen deel aan het lagerhuisdebat, georganiseerd door onder andere LTO Noord, HAJK, NFO, KAVB en Stivas.

CDA%27er+Willemien+Koning+wint+levendig+lagerhuisdebat+in+Alkmaar
© Tienke Wouda

Koning kreeg de meeste bijval van de aanwezigen tijdens het levendige debat onder leiding van Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. Kandidaten kruisten in MBO-school Vonk de degens over onder andere verzilting, veenweide, seizoenarbeiders, stikstof en Schiphol. Verrassend nieuwe standpunten kwamen er echter niet. Zo hield de nummer 2 op de CDA-kieslijst vooral een pleidooi voor innovatie, zoals klei in veen in veenweidegebieden, om de bodemdaling te remmen.

Dat leverde forse kritiek op van Partij voor de Dieren-lijsttrekker Ines Kostic. Volgens haar past het niet meer om 'zoveel koeien te houden in het veenweidegebied'. Waterpeil verhogen zorgt bovendien voor meer methaanuitstoot, betoogde ze. 'We blijven doorzakken. Technische oplossingen zijn schijnoplossingen. Dat is niet duurzaam voor boeren. Iedereen die de boeren vertelt dat we dat volhouden, die liegt', stelde Kostic.

'Ik vind mevrouw Kostic heel aardig, maar het enige wat ze wil, is alle gehouden dieren uit Noord-Holland wegkrijgen', diende Koning de PvdD-kandidaat van repliek. Applaus was er voor VVD-aanvoerder en natuurgedeputeerde Esther Rommel. 'We moeten zorgen dat we geen onzin verkopen, we kunnen het waterpeil dusdanig hoog zetten, dat we geen methaanuitstoot krijgen. We hebben de boeren nodig om het beheer te doen in natuurgebieden.'


Sluiten Tata Steel

Vanzelfsprekend was er ook veel aandacht voor het reduceren van stikstof. Onder andere BoerBurgerBeweging en Volt voerden aan dat ook andere sectoren aan zet zijn om de stikstofuitstoot aan te pakken. 'De industrie kan zeker ook innoveren, dat kan ze sneller doen dan op dit moment', zei Volt-kandidaat Hans van Overeem.

Dat betekent volgens hem dat er serieus gekeken moet worden naar het sluiten van Tata Steel in IJmuiden. Dat kan alleen als er eerst goed overlegd is of het bedrijf nog meer maatregelen kan nemen. 'Definitief sluiten heeft grote gevolgen.'Schiphol is ook aan zet om stikstof te reduceren, daarover zijn de meeste partijen het eens. Een halvering van de vluchten is volgens BBB-lijsttrekker Ingrid de Sain te rigoureus. 'Schiphol moet niet verder uitbreiden. Wij zullen niet van harte meewerken aan nieuwe aanvliegroutes. De burger zou bewuster moeten vliegen.' Voor korteafstandsvluchten zijn volgens haar ook alternatieven, zoals de trein.


Gratis openbaar vervoer

Halvering van het aantal vluchten is te streng, vindt ook nieuwkomer Kok Kuen Chan van Nederland met een plan (S.V.P.). Het openbaar vervoer zou volgens hem gratis moeten zijn. 'Dan kun je eventueel ook gratis naar Londen, hiermee stimuleer je de lokale ondernemer.' Ook Koning vindt dat de vluchten niet gehalveerd moeten worden. 'Wij zeggen ook niet dat het aantal koeien gehalveerd moet worden. Het is aan de sector hoe ze daarmee omgaat.'

Waar Koning vooral veel medestanders vond, kon Kostic van de Partij voor de Dieren rekenen op het meeste boehgeroep voor haar standpunten. Toch was er ook luid applaus voor haar, vlak voor de prijsuitreiking. Juryvoorzitter Marbel de Graaf liet weten 'heel veel respect' te hebben voor de politicus. 'Inhoudelijk heeft u het goed gedaan. Ga hier maar staan voor een zaal met boeren, maar ik kan u geen prijs geven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer